Piața bancară românească se îndreaptă, cu pași înceți, spre o nouă schimbare, după ce ungurii de la OTP Bank anunțau scoaterea la vânzare a băncii. Noi date din piață vorbesc de o posibilă ofertă, asta însemnând ca Banca Transilvania să cumpăre OTP Bank, deși maghiarii au mărit prețul. Citește mai deaprte și află cât oferă BT pentru achiziția băncii.
Deși se vehiculau aceste informații de ceva vreme, concret s-a vorbit de vânzarea OTP Bank în iunie a.c., când UniCredit SpA din Italia, două bănci de top din Austria și cel mai mare creditor din România anunțau că sunt interesate să cumpere banca, într-o tranzacție care evalua afacerea la 300 de milioane de euro sau mai mult, conform unor surse apropiate băncii.
Citește și: Dispare o mare bancă din România. Ce se întâmplă cu creditele și cine ar putea prelua acțiunile?
Le-am adus în aceeași frază pe amândouă, având în vedere că se vorbește tot mai mult despre ideea că Banca Transilvania ar putea fi câștigătorul în această competiție de a achiziționa banca deținută de maghiari, deși cei din urmă ar fi majorat prețul de vânzare inițial.
Dacă inițial se vehicula suma de 300 de milioane de euro, conform celor de la Profit.ro, se pare că proprietarii au majorat suma la 360 de milioane de euro, iar mișcările din piață ar da ca și câștigătoare Banca Transilvania, având disponibilitatea de a achita suma cerută de maghiarii de la OTP Bank.
În afară de Banca Transilvania a mai rămas în cursă și Raiffeisen Bank care a reușit în ultimii ani să-și consolideze poziția pe piața bancară locală.
Licitațiile din acest an ale OTP Bank România spun multe despre starea actuală a sistemului bancar internațional în Europa Centrală și de Est (ECE). Banca face parte din lista cu creditorii de top 10 în România
Dar băncile de pe piețele dezvoltate adoptă în continuare o abordare extrem de prudentă față de afacerile internaționale, în ciuda faptului că se bucură de o poziție de capital mai puternică decât în ultimul deceniu.
”Acest lucru se întâmplă, de asemenea, în pofida stabilității relative a țărilor din UE, precum Polonia și România, și a randamentelor mai mari în afara zonei euro.
Echipele de conducere folosesc capitalul excedentar pentru a răscumpăra acțiuni, mai degrabă decât pentru a explora achiziții.”, spun analiștii.
Presa de specialitate mai sugerează că Erste și UniCredit s-au retras din oferta pentru OTP România.
Așa cum spuneam liderul de pe piața bancară românească, Banca Transilvania (BT), se numără printre ofertanții pentru afacerile OTP din România și, probabil, este cel mai important candidat.
Analiștii europeni din domeniu spun că un creditor local puternic, precum BT, ar putea fi mai în măsură să argumenteze mai bine în fața autorităților de ce ar fi un cumpărător potrivit.
Citește despre: Banca din România care va avea dobândă fixă la împrumuturi. Rata nu se va mai mări
Nici OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, nu este deținută de stat, și este foarte posibil ca expansiunea sa internațională să se fi produs sub un guvern mai liberal, având în vedere că proprietarii de pe piețele dezvoltate, cum ar fi Societe Generale din Franța, căutau să se retragă.
În timp ce premierul Viktor Orban simte că prestigiul regional al OTP se răsfrânge asupra sa, expansiunea internațională a băncii sub conducerea președintelui și director general Sándor Csányi servește, de fapt, ”la diversificarea activității în afara Ungariei”.
”O achiziție a OTP nu va face decât să adauge întrebarea pe termen lung cu privire la ceea ce mai poate face BT pe piața națională.
Banca nu a crescut la nivel regional, cu excepția Moldovei, consolidată anul trecut prin achiziționarea micii bănci moldovenești a Erste.
Poate că acest lucru se datorează în parte influenței economice și politice reduse a României în sud-estul Europei.”, spun analiștii bancari.
Între timp, în parte prin achiziții, BT a crescut rapid și a devenit cea mai mare bancă din România, intrând pentru prima dată pe piața internațională de obligațiuni în aprilie, spune președintele executiv al Băncii Transilvania, Ömer Tetik.