Criza mondială sanitară a făcut ca reprezentanţii Băncii Transilvania să-și anunțe toți clienții care deţin carduri de credit că extind perioada de graţie a plăţii aferente acestora.
Banca Transilvania extinde perioada de graţie a plăţii cardurilor de credit
Aceştia au comunicat într-un mesaj transmis clienţilor care deţin astfel de carduri următoarele: „Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău (..) până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1 şi 25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont.”
Reprezentaţii Băncii Transilvania au declarat că vor reveni cu detalii către presă în cursul săptămânii viitoare, prioritară fiind în acest moment comunicarea către clienţi.
Anunțul Băncii Transilvania prin care se amână plata unor credite vine cu o zi înainte ca în România să intre în vigoare starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis.
Și alte bănci au anunțat măsuri similare, menite să-i protejeze pe români de pericolul răspândirii crizei sanitare. CEC Bank va suspenda plata ratelor la toate creditele timp de o lună, iar ING a declarat că discută despre posibile amânări, în funcție de fiecare caz în parte.
Banca Transilvania extinde perioada de graţie a plăţii cardurilor de credit
Starea de urgență, decretată în România
”Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat șeful statului.
Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999.
Conform aceluiași OUG, pe perioada stării de urgență ”vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale”.
”Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, mai prevede OUG numărul 1 din 1999.
Pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege. Printre măsurile pe care statul le poate impune în această perioadă se numără:
- să limiteze sau să interzică de tot circulația mașinilor
- să efectueze razii, controale, percheziții
- să închidă temporar benzinării, restaurante, cafenele, cazinouri și alte localuri publice
- să suspende apariția sau difuzarea unor emisiuni radio sau TV
- să raționalizeze alimente și alte produse de strictă necesitate
- să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor
- să emită ordonanțe de urgență
- să emită ordonanțe militare
- să interzică circulaţia feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute