Zilele acestea la Bursa de Valori București a fost agitație mare. Conform unui comunicat publicat de BVB, se pregătesc mișcări importante pe piața bancară românească. BVB dă detalii despre banca din România care vrea să dea lovitura, având planuri mari. Aceleași date spun că este vorba de sume uriaşe, pe care banca le-ar putea atrage de la investitori.
Una din cele mai mari mari și importante bănci comerciale din România, Banca Transilvania (BT), vrea investiții de aproape un miliard de euro, spune ZF și BVB. Conform datelor, reprezentanții băncii se gândesc să caute investitori. Aceștia ar urma se vină cu aceste sume, bani pe care i-ar investi, de fapt, în emisiuni de obligațiuni.
Recent a fost publicat pe site-ul BVB un document în care este precizată data la care se vor întâlnii acționarii BT. Conform acestuia, pe 18 octombrie a.c. acționarilor băncii li se va detalia acest dmers. În cadrul ședinței acționarii vor trebui să aprobe, sau nu, emiterea unui „program de emisiuni de obligaţiuni corporative, denominate în euro şi/sau lei şi/sau valută, după caz, în condiţiile pieţei în ceea ce priveşte rata dobânzii, cu o scadenţă de maximum 10 ani şi cu frecvenţa cuponului anuală sau semianuală.”, potrivit convocatorului publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Banca Transilvania a avut o creștere importantă. Dar mai are până la a deveni una dintre cele mai mari bănci din România. Cu toate astea, întreprinderile mici și mijlocii rămân în centrul strategiei Băncii Transilvania.
IMM-urile constituie o mare parte din împrumuturile practicate de Banca Transilvania. În 2021, portofoliul său de credite pentru IMM-uri a ajuns la 4,06 miliarde de dolari, ajungând la 18.000 de IMM-uri și microîntreprinderi.
Împrumuturile în diviziile sale de agricultură și cabinete individuale de medici au înregistrat o creștere deosebit de puternică. În ciuda acestei expansiuni, rata expunerilor sale neperformante s-a situat la doar 2,71% la sfârșitul anului 2021, cu o rată de acoperire totală de 166%.
De asemenea, Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, a dus mai departe oferta pentru IMM-uri prin două tranzacții de fuziuni și achiziții în cursul anului. Asta a presupus achiziția părții românești a Idea Bank de la Getin Holding din Polonia. Uletrior s-a trecut, inclusiv, la achiziția activităților sale locale de leasing și brokeraj de asigurări. În aceeași perioadă, conform Euromoney, BT a achiziționat Țiriac Leasing, în sectorul auto.