30 nov. 2023 | 23:34

Banca din România care se închide. Cum sunt afectaţi clienţii şi ce trebuie să facă dacă nu au fost contactaţi deja

Economic
Banca din România care se închide. Cum sunt afectaţi clienţii şi ce trebuie să facă dacă nu au fost contactaţi deja
”Clienţii sunt prioritatea noastră.”

În urmă cu patru ani gigantul financiar Raiffeisen Bank prelua activele de la una din băncile din România, care se ocupa cu creditele pentru locuințe. Ca urmare a noilor viziuni, vorbim astăzi de banca din România care se închide, iar acționariatul explică cum sunt afectaţi clienţii şi ce trebuie să facă dacă nu au fost contactaţi deja.

După patru ani Raiffeisen închide Aedificium Banca pentru Locuințe

Așa cum precizam în introducere, în 2019 Raiffeisen devenea acționarul majoritar al Aedificium Banca pentru Locuințe, după cumpărarea acțiunilor, iar la finalul anului trecut instituția financiară avea active în quantumul sumei de 107 milioane de lei și o cotă de piață de 0,02%.

Dar, surprinzător, la finalul lunii noiembrie, la nivel de acționariat se lua decizia de a intra în procedura de lichidare a activelor și a operațiunilor pe care Aedificium Banca pentru Locuințe le avea până la acel moment.

Vezi despre: Programul băncilor pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2023. Ce orar au ING, Raiffeisen, BRD și BCR

Decizia, spune reprezentantul băncii, a fost înaintată și căter BNR, excplicând că ”În funcţie de evoluţiile ulterioare şi de răspunsul ce ne va fi comunicat de Banca Naţională a României, vom reveni cu precizări pentru clienţii noştri în ceea ce priveşte modalitatea de derulare a contractelor existente de economisire-creditare în domeniul locativ.”

Cu alte cuvinte, Aedificium Banca pentru Locuințe este banca din România care se închide. Reamintim că banca a fost implicată într-un scandal, alături de BCR, la acea vreme, 2015, având denumirea de Raiffeisen Banca pentru Locuințe, iar acuzațiile erau de acordare a unor prime de stat, fărăr a fi respectată legea în acest sens.

Află și: Banca Transilvania și Raiffeisen Bank vor să cumpere o altă bancă din România. Ofertele sunt deja pe masă

Cum sunt afectaţi clienţii şi ce trebuie să facă

Conform oficialilor băncii, clienții existenți fie au fost, sau vor fi contactați în cel mai scurt timp, pentru a-și putea muta pachetul de credit către Raiffeisen sau către o altă bancă la alegerea personală, iar Mădălina Badea, preşedinte, Aedificium Banca pentru Locuinţe, preciza că:

”Clienţii sunt prioritatea noastră. Pe parcursul procesului de lichidare voluntară, ABL îşi va achita integral obligaţiile faţă de clienţii săi şi ceilalţi creditori.

Subliniem că, în prezent, derularea acestora are loc în condiţii normale, în acord cu legea şi cu prevederile cadrului contractual aplicabil.”

Citește și: Vestea momentului de la Raiffeisen Bank. Alertă dată pentru clienți: se fură banii din cont

În România activează peste 30 de instituții bancare

Conform unui raport realizat de TheBanks.eu, la această oră sunt active pe teritoriul României 33 de instituții bancare, dintre care există 5 mari bănci care reprezintă împreună aproximativ 60% din activele bancare consolidate, fiecare dintre acestea deținând o cotă de piață de peste 9% din totalul activelor bancare.

În mod unic pentru Europa Centrală și de Est, cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, are capital autohton, în timp ce celelalte 4 bănci sunt controlate din străinătate, provenind din Austria, Franța și Olanda.

Vezi despre: O noua bancă în Romania. Ce interes ar avea Revolut pentru banii tăi

Conform raportului, Banca Transilvania, BCR și ING Bank, au înregistrat o creștere constantă a activelor începând cu 2014. Cele trei bănci au generat un venit net stabil începând cu anul 2016, Banca Transilvania și BCR având o oscilație semnificativă a venitului net în perioada 2014-2015.

Mai trebuie reamintit că, începând cu februarie 202, în România a început să activeze și Bank of China, a 32-a bancă din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale. În anul 2022, activele sale totale au fost de 62,81 miliarde de lei, ceea ce i-a asigurat băncii o cotă de piață de 0,01%, iar în 2022, venitul net al băncii a fost de -10,36 milioane de lei.

Un an mai târziu intra pe piața bancară românească și Revolut Bank, cu sediul central la Vilnius, având o singură sucursală, la București.

Parteneri
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Redactia.ro
Cât i-a costat un sejur de două săptămâni în Japonia pe doi români. „Am adunat tot ce am cheltuit și vă las totalul”
Click.ro
Noua IUBITĂ a lui CRBL arată aproape TOT pe PLAJĂ! Olga are 23 de ani și e SUPERBĂ
Vocea.biz
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune coregrafiată minuțios”
Digi24
Mihaela Rădulescu, senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Wow, ce corp!! FOTO
Unica.ro
Bugetari plătiți regește. Cifrele sunt amețitoare
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Alex Dobrescu vrea să fie soțul Cristinei Cioran, chiar dacă are ordin de protecție și nu se poate apropia de ea | VIDEO
Spynews
Mașinile care au interzis. Nu vor mai putea circula. Intră în vigoare de mâine, 13 Iulie
Capital.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz. El are 54 de ani, ea are 29, dar par îndrăgostiți lulea. Cum au fost surprinși
Avantaje
SIMONA BUCURA OPRESCU, anunț despre PENSII! Cum trebuie citită DECIZIA de RECALCULARE
Mediaflux
Răsturnare de situație în cazul Sabinei, românca dată dispărută. Unde a fost găsită tânăra despre care se presupunea că a fost racolată de infractori de pe Tinder
Spynews.ro
Testul IQ al zilei. Corectează 2 + 0 = 18, în doar câteva secunde
Realitatea.net
VIDEO | Imagini interzise minorilor surprinse în parc, în toiul zilei! Doi tineri s-au lăsat cuprinși de pasiune, de față cu toți
Antena 1
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
Impact.ro