A venit toamna și, odată cu ea, gospodinele se pregătesc intens pentru a umple cămara cu bunătățuri. Pentru cele care nu adoră acest ”sport națională de toamnă”, rafturile supermarketurilor sunt pline cu borcane de murături. Dar azi vom vorbi despre bacteriile descoperite în murăturile de pe piață.
Apa cu sare folosită drept conservant pentru legume și fructe are beneficii nenumărate. Bacteriile din această saramură sunt considerate cele mai puternice și ieftine probiotice naturale, benefice pentru stomacul și organismul tău, informează psychologies.ro.
Cea mai simplă și corectă saramură este cea făcută dintr-un litru de apă cu 1 lingură de sare grunjoasă de murături. Cel mai bine ar fi să optați pentru sare roz, de mare sau sare neagră. Apa aceasta se va turna peste fructe și legume, care se vor mura, în timp.
Apa de murături mai conține și nutrienți de la alte ingrediente adăugate, cum ar fi hrean, usturoi, mărar, usturoi, crenguțe de vișin, muștar etc. Prin fermentare, bacteriile bune vor transforma amidonul și zaharurile naturale în acid lactic. După consum, alimentele fermentate reînsămânțează flora digestivă cu bacterii benefice (probiotice).
Probioticele combat constipația și previn apariția diareei. Protejează ficatul și cresc absorbția mineralelor (calciu, fier, magneziu). Probioticele echilibrează microbiomul, creierul din burtă, care conține peste 1.000 de bacterii diferite. Aceste bacterii intervin în maturizarea sistemului imunitar, menținând integritatea mucoasei intestinale.
Bacteriile descoperite în murăturile de pe piață ne ajută la digestie. Ele sunt responsabile pentru degradarea alimentelor în stomac. Probioticele din ele mai au și acțiune modulatoare asupra sistemului imunitar, protejându-l de apariția infecțiilor.
Ajută la reglarea și consumul unor procese, dar previne și anumite boli. Conțin nutrienți buni pentru organism, cu vitamine ca K2 și din grupul B. Cura cu murături sau zeamă de murături poate înlocui cu succes orice cură cu vitamine luate din farmacie, în anotimpurile reci ca toamna sau iarna.
Murăturile te ajută dacă ai parte și de un stil de viață echilibrat – somn 8 ore pe noapte, hidratare corectă, sport, alimentație echilibrată, fără excese. Probioticele din murături ajută și la producția de anticorpi, dar si la detoxifierea naturală a organismului uman.
Bacteriile benefice din saramura murăturilor ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele. Ajută și protejează ficatul, fără a te pune să scoți mulți bani din buzunar. Pentru un detox ieftin și natural, specialiștii îți recomandă să consumi și zeama de la murături, dar doar cea care nu conține oțet (zeama de varză sau zeama de la castraveții murați/gogonele).