Absolvenţii de liceu au susținut astăzi, vineri, 30 august 2019 proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) din cadrul examenului de Bacalaureat, potrivit calendarului emis de Ministerul Educaţiei Naţionale. Proba durează 90 de minute şi se va desfăşura în laboratoarele de informatică ale liceelor. Cum trebuiau rezolvate subiectele.
Chiar dacă este o probă care evaluează cunoștințele despre operarea pe calculator, elevii nu vor avea acces la Internet conform regulamentului examenului care prevede că la ”proba de competențe digitale, toate subiectele sunt obligatorii. Punctajul maxim cumulat pentru cele două fișe date, A şi B este de 100 de puncte. Nu se acordă puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 90 de minute: 15 minute pentru fișa A şi 75 de minute pentru fișa B. Fişierele pe care elevii le vor prelucra sunt furnizate în directorul examen, aflat pe Desktop. Ele vor fi salvate după fiecare prelucrare, în directorul indicat”.
Dintre cele patru subiecte de la competențele digitale, primul subiect este singurul la care se permite accesul la Internet și asta deoarece la acest subiect liceenii sunt puși să caute informații de pe Google și să copieze fotografii ori texte despre subiectul cerut, informație care urmează să fie introdusă într-un folder de pe calculatorul elevului denumit ”examen” plus numele candidatului.
Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor digitale sunt eleborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Proba de competenţe digitale este obligatorie, la fel ca toate probele de competenţe, însă rezultatele obţinute nu vor influenţa media generală. Aceasta va fi calculată doar din notele de la probele scrise. Însă, elevii care nu vor participa la probele orale nu vor putea promova bacalaureatul.
Baremele pentru evaluarea competențelor digitale se vor publica aici. Dintre cele patru subiecte, doar subiectul al III-lea este unul tip grilă. La acest subiect trebuie să aleagă unul sau mai mule variante de răspuns.
Elevii care, în timpul liceului, promovează examene cu recunoaştere europeană au şi ei pentru certificarea competenţelor digitale, dreptul la recunoaştere şi echivalare. La nivel naţional, 13.442 de elevi şi-au echivalat examenul de competenţe digitale cu examenele europene pentru competenţe digitale. În Capitală, din cei 14.638 de candidaţi înscrişi la examen aproape 35% şi-au obţinut certificatul de competenţe digitale recunoscut internaţional (ECDL) .
Rezultatul obţinut de candidaţi la proba de evaluare a competenţelor digitale nu se exprimă prin note, ci printr-un punctaj stabilit de Ministerul Educaţiei.