Examenul de Bacalaureat toamnă 2019 continuă, luni și marți, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C – limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană, limba ebraică, limba japoneză, limba rusă, limba portugheză, limba turcă și limba chineză). Proba are trei componente: proba de înțelegere a unui text audiat, proba scrisă și proba orală.
Zeci de mii de elevi ai claselor a XII-a din întreaga țară au susținut în cursul zilei de astăzi, luni 2 septembrie 2019, ultima probă orală a examenului maturității, care le pune la încercare competențele lingvistice. Astfel, cei pentru care engleza nu este unul dintre punctele forte, au avut posibilitatea de a opta pentru limba franceză.
În ceea ce privește subiectele, Ministerul Educației a dat publicității un model cu cerințe asemănătoare similare celor primite în ziua testării propriu-zise. Totodată, pe site-ul edu.ro, sunt disponibile pentru descărcare și baremele de corectare a subiectelor probelor lingvistice, la finalul cărora profesorul examinator va acorda fecărui elev în parte, unul dintre cele trei calificative: ultilizator mediu, avansat sau experimentat.
Subiecte proba orală limba franceză Bacalaureat toamnă 2019.
Proba C a examenului de Bacalaureat toamnă 2019
Proba C a examenului de bacalaureat, la
proba de competențe lingvistice la o limbă de circulație internațională a avut loc în zilele de 2 și 3 septembrie 2019. Proba de competențe lingvistice la o limbă de circulație internațională se desfășoară în trei părți: orală, audio și scrisă. Primele două probe au loc în aceeași zi, iar proba scrisă va avea loc a doua zi având o durată de 120 de minute. Prin urmare, proba audio constă în ascultarea și înțelegerea a două materiale audio diferite, iar elevii vor avea la dispoziție 20 de minute pentru rezolvarea acestora.
La proba orală candidații vor avea de rezolvat trei subiecte în fața unei comisii și au la dispoziție 10 -15 minute timp în care profesorii vor evalua competențele în ceea ce privește producerea de mesaje orale, dar și interacțiunea orală. De regulă, comisia este fomată din trei profesori care predau limba respectivă pe care au ales-o elevii. Proba scrisă va testa competențele elevului în ceea ce privește înțelegerea textului, dar și compunerea unor texte scrise în limba respectivă. Fiecare bilet de examen va conține trei întrebări și nu poate fi schimbat.
În cazul în care un candidat refuză să rezolve subiectele, se va consideră că nu a susținut proba respectivă. Ministerul Educației va afișa anul acesta subiectele de la bacalaureat în data de 12 iunie.