Bacalaureat 2019 toamnă. Ce subiecte au picat la evaluarea competențelor digitale

Subiecte proba orală competențe digitale Bacalaureat 2019.

Absolenții claselor a XII-a susțin, astăzi, vineri, 30 august 2019 și luni 2 septembrie 2019, proba de competențe digitale. Proba se desfășoară în laboratoarele de informatică ale liceelor și durează 90 de minute. Proba D, pentru evaluarea competenţelor digitale, are statutul de probă obligatorie în cadrul examenului de Bacalaureat, pentru candidaţii de la toate filierele, profilurile şi specializările.

Subiecte la evaluarea competențelor digitale la Bacalaureat toamnă 2019

Probele orale la BAC toamnă 2019 au început pe 27 și 28 august, cu proba orală la Limba Română, și au continuat pe 29 august, cu proba orală la Limba Maternă, pentru elevii aparținând minorităților naționale. Proba de competențe digitale de la BAC toamnă 2019 (proba D) are loc în zilele de 30 august şi 2 septembrie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor digitale sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor digitale nu se exprimă prin note, ci printr-un punctaj stabilit de Ministerul Educației. Modele de subiecte l și ce subiecte au picat la aceste probe au fost afișate de Ministerul Educației Naționale, la categoria subiecte.edu.ro.

Desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale

Potrivit metodologiei, candidaţii au 90 de minute în care trebuie să rezolve cerinţele menţionate pe cele două fişe A şi B, pe care le primesc la examen. La prima fişă, pe care trebuie să o rezolve în 15 minute, au acces la calculatoarele cu Internet.

Cea de-a doua fişă cu subiectele 2 şi 3 trebuie rezolvată în 75 de minute, fără Internet. În total, elevii au de rezolvat 3 subiecte, notate cu un punctaj maximum de 100 de puncte. Nu se acordă niciun punct din oficiu, iar toate subiectele sunt obligatorii.

În funcţie de modul cum rezolvă subiectele, candidaţii primesc un calificativ de utilizator începător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat sau utilizator experimentat. La final, primesc un certificat care conţine punctajul obţinut şi calificativul corespunzător. În anexa certificatului este trecut suplimentul descriptiv al competenţelor digitale ale candidatului.

Mâna unui elev care scrie.
Bacalaureat toamnă 2019 subiecte proba orală competențe digitale.

Afişarea rezultatelor BAC 2019 – sesiunea de toamnă

3 septembrie: afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00);

3 – 6 septembrie: rezolvarea contestaţiilor;

7 septembrie: afişarea rezultatelor finale.

Prevederi din metodologie privind probele de competențe digitale

La fel ca toate probele de competențe, cea de competenţe digitale este obligatorie şi e menţionată şi atunci când sunt publicate rezultatele la Bac 2019. Metodologia de examen prevede că rezultatele obținute nu influenţează media generală la Bacalaureat, care e calculată doar din notele de la probele scrise. Fără participarea la probele orale, absolvenţii de liceu nu pot promova bacalaureatul.

De asemenea, metodologia prevede că probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI