BAC 2019. Află aici ce subiecte s-au dat la proba orală a limbii române. A început evaluarea competențelor lingvistice la limba și literatura română. Află și cum se evaluează proba orală la această materie.s
Luni, 3 iunie, se susține prima probă orală, adică la limba română, prin care elevii care au absolvit 12 clase sunt evaluați dacă înțeleg un text la prima vedere și dacă știu să răspundă la câteva întrebări formulate pe marginea subiectului sau altor caracteristici referitoare la acel text.
În zilele următoare se vor susține probele la limba maternă, acolo unde este cazul, competențele digitale și competențele la o limbă străină de circulație internațională.
Vom afișa în cel mai scurt timp posibil subiectele care s-au dat astăzi, 3 iunie la proba orală la limba română, imediat ce acestea vor fi publicate oficial. Având în vedere că este o probă orală, examenul durează mai multe ore, așa că subiectele nu vor fi publicate până în momentul în care se încheie proba.
Atât cele la limba română, cât și cele la limba maternă sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare.
Aceste subiecte pot cuprind un text literar sau non-literar, ficțional sau non-ficțional, iar pe baza acestuia sunt formulate câteva cerințe care arată gradul de înțelegere a elevului vizavi de acel text. Sunt formulate două cerințe principale, dar prima cuprinde trei subpuncte.
Modele de astfel de subiecte găsești AICI.
Rezultatul obținut de elevii care susțin această probă nu se exprimă cu note (ca la probele scrise) și nici nu un calificativ de genul Admis/Respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.
În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Prima sesiune
Anul acesta, probele la competențe nu s-au mai dat în iarnă, cum s-a întâmplat anul trecut. În 2019, s-a revenit la vechea formulă pentru că s-a văzut că nu i-a ajutat deloc pe elevi. Dimpotrivă.
Astfel, proba orală la limba și literatura română se va susține în zilele de 3 și 4 iunie și urmează apoi proba orală la limba maternă, în zilele de 5 și 6 iunie.
Pe 7, 10 și 11 iunie, va fi susținută proba de competențe digitale (denumită și proba D), iar pe 12 – 13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).
De asemenea, candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Probele scrise se vor desfășura de luna viitoare, de la 1 iulie. Prima probă va fi la limba și literatura română.
Pe 3 iulie este programată proba scrisă la limba și literatura maternă.
Pe 4 iulie urmează proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următorul calendar: