Bacalaureat 2019. Luni, 3 iunie, încep probele orale. Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a vor susține evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, care va continua și marți, 4 iunie. Cei care susțin examenul național au avut la dispoziție pentru inspirație subiectele de anul trecut.
Modelele de subiecte la Limba și literatura română de anul trecut pot fi o sursă de inspirație pentru elevii care susțin Bacalaureatul în 2019.
În 2018, pe unul dintre biletele extrase de elevi a fost un text din Memorii, de Mircea Eliade. Au fost 2 cerințe, iar prima dintre ele a avut 2 subpuncte:
1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comunicare din textul citat:
a. Ce se poate deduce din text despre emițătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenții)?
b. Ce tip de text este acesta (argumentativ, informativ, descriptiv, narativ, epistolar, memorialistic etc.)? Argumentează-ți răspunsul.
c. Ce elemente importante de conținut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
2. Care este opinia ta despre rolul familiei în dezvoltarea personalității adolescenților? Motivează-ți răspunsul.
În 2017, pe unul dintre bilete a fost un text din Ionuţ Mareş, Interviu cu Ileana Bîrsan, publicat în Ziarul Metropolis, 3 mai 2015, iar cerințele au fost:
„1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul dat:
a. Ce se poate deduce din text despre emiţătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenţii)?
b. Cărui stil funcţional îi aparţine textul de mai sus? Ilustrează două caracteristici ale stilului identificat cu exemple din textul dat.
c. Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
2. Care este opinia ta despre necesitatea formării unei culturi cinematografice în școală? Motivează-ţi răspunsul.”
Elevii care dau Bacalaureatul în 2019, încep sesiunea cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Aceștia vor extrage un bilet cu subiecte, vor merge în bancă și vor avea un timp de gândire de aproximativ 15 minute pentru a rezolva cele două cerințe.
Ei își pot nota ideile pe o ciornă, pe care o vor lua de la cei care organizează examenul. Ulterior, se vor prezenta în fața profesorilor din comisia de examinare și vor susține proba orală.