Pe portalul instanței de judecată, apare un dosar penal în care numele interpretei de muzică populară, Vlăduța Lupău, este implicat. Artista a avut calitatea de: „intimat” în acest dosar, iar obiectul acestuia este: „confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)”. Avocatul artstei ne-a oferit detalii amănunțite despre acest caz.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a înaintat o cerere către Tribunalul Sălaj, de renunţare la urmărire penală, după ce aceștia au confirmat renunţarea la urmărire penală dispusă faţă de suspecta Rus Lupău Vlăduța Mărioara, cu privire la săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată.
„Solutia pe scurt: Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. În baza art. 318 alin. 14 şi 15 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărire penală dispusă prin ordonanţa nr. 52/P/2021 din data de 11.10.2023 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi confirmă renunţarea la urmărire penală dispusă faţă de suspecta RLVM cu privire la săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată prev. de art. 306 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal (2 acte materiale).
În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 01 noiembrie 2023, la sediul instanţei”, este scris în portalul instanței de judecată.
Contactat de către reporterii Playtech Știri, avocatul Vlăduței Lupău ne-a explicat motivul pentru care s-a întocmit dosarul:
“Acceptam soluția de renunțare la urmărire penală raportat la circumstanțele reale ale cauzei și personale ale intimatei. In mod corect, organele de urmărire penală au constatat că nu exista interes public în urmărirea faptei evident ținând cont de aspectele care diminuează în mod considerabil gravitatea infracțiunii imputate.
Până la urmă, totul a pornit de la o eroare de interpretare a normelor legale de către clienta mea, greșeală care ar fi putut conduce chiar la o soluție de clasare deoarece textul de lege (n.r. art. XV alin. (4) din O.U.G. nr. 30/2020) prevede că persoana fizică trebuie să obțină venituri exclusive din drepturi de autor și drepturi conexe în perioada premergătoare declanșării pandemiei de coronavirus, ci nu în perioada pentru care se solicită și beneficiază de indemnizație de sprijin, condiție îndeplinită de către doamna Rus-Lupău Vlăduța. De altfel, cred că aceasta a fost și rațiunea acordării acestui ajutor.
Organele de urmărire penală au interpretat în alt mod textul de lege, respectiv ca solicitantul să nu obțină venituri din alte surse în perioada pentru care solicită ajutorul, lucru pe care l-am acceptat în cele din urmă, deoarece soluția dispusă în cauză este favorabilă, chiar dacă nu vorbim de o clasare.
Organele judiciare s-au raportat la prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunii, unul relativ redus, puțin peste 8.000 RON din care aproximativ jumătate au reprezentat taxe către bugetul de stat, în timp ce activitatea infracțională a intimatei s-a desfășurat pe o perioadă mică de timp, 2 luni, fiind vorba despre două solicitări de acordare a ajutorului destinat artiștilor.”, ne-a declarat avocatul, în exclusivitate pentru Playtech Știri.