Cum s-a „sinucis” un avion ca cele pe care le are și Armata Română

Cum s-a „sinucis” un avion ca cele pe care le are și Armata Română
Un avion de luptă F-16 s-a împușcat cu propriul tun

Un avion de luptă F-16 care aparține Armatei Olandeze s-a împușcat cu propriul tun în timpul unui exercițiu de zbor. Incidentul a avut loc în luna ianuarie, însă a fost făcut public abia zilele trecute. Aeronava este similară cu cele care se află în dotarea Armatei Române.

Avionul de luptă F-16 participa la un exercițiu militar, alături de un alt aparat de zbor din aceeași categorie, iar piloții se pregăteau să tragă în ținte aflate la sol. Unul dintre cele două avioane a fost afectat în timpul tragerii și a fost forțat să aterizeze de urgență. Din fericire, pilotul nu a avut de suferit în urma incidentului.

În fotografiile publicate de anchetatori se vede cum avionul de luptă F-16 are o gaură în babord, iar motorul este deteriorat de fragmente din muniție. Nimeni nu știe cum a fost posibil ca o astfel de aeronavă performantă să își producă singură pagube.

„Este un caz serios. Prin urmare, vrem să aflăm ce s-a întâmplat şi cum putem preveni acest lucru în viitor”, a declarat generalul Inspectoratului de Securitate din Olanda, Wim Bargerbos.

Fotografia publicată de autoritățile olandeze
Fotografia publicată de autoritățile olandeze

Avioanele F-16 sunt și în dotarea Armatei Române

Armata Română a fost dotată în ultimii ani cu 12 aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, identice cu cel care „s-a sinucis” în Olanda. Avioanele au fost proiectate de General Dynamics și îmbunătățite de Lockheed Martin pentru United States Air Force.

Primele 6 avioane F-16 au ajuns în România în luna octombrie 20156. Alte trei aparate de zbor similare au ajuns pe teritoriul țării în luna decembrie a aceluiași an, iar încă trei aeronave au sosit în 2017.

Dotări F-16 Fighting Falcon

  • Tunuri: 1x M61 Vulcan 20 mm Tun Gatling
  • Rachete neghidate: CRV-7
  • Rachete ghidate: – Aer-aer: 6x AIM-9 Sidewinder sau 6x AIM-120 AMRAAM sau 6x Python-4 sau 6x Python-5; -Aer-sol: 6x AGM-65 Maverick sau 2x AGM-88 HARM; – Antinaval: 4x AGM-119 Penguin, 2x AGM-84D Harpoon (Singapore/Israel F-16D)
  • Bombe: 8x CBU-87 cu fragmentare, 8x CBU-89 mine, 8x CBU-97, 4x GBU-10 Paveway, 6x GBU-12 Paveway II, 6x bombe din seria Paveway ghidate prin laser, 4x JDAM, 4x Seria Mk 80, precum și bombe nucleare cum ar fi Bombă nucleară B61.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI