Specialiștii au emis o avertizare meteo îngrijorătoare pentul lunile ce urmează. Potrivit acestora, sunt șanse mari ca 2024 să fie cel mai călduros an din istorie. Ce spun meteorologii despre valorile pe care le vor afișa termometrele în septembrie, octombrie și noiembrie.
Incendii de vegetație devastatoare, avertizări meteo de caniculă și disconfort termic accentuat, recorduri de temperatură – așa poate fi descrisă, din punct de vedere meteorologic, vara ce tocmai s-a încheiat. Mai mult, specialiștii au anunțat că luna iunie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor.
În condițiile în care primele zile de toamnă au adus în termometre valori mai mari decât mediile considerate normale pentru această perioadă, meteorologii au venit cu vești îngrijorătoare pentru lunile ce urmează.
Potrivit acestora, 2024 ar putea fi cel mai călduros an din istorie: primele episoade de caniculă vor fi înregistrate mult mai devreme, iar termometrele vor arăta valori din ce în ce mai mari în lunile de vară.
Specialiștii de la National Oceanic and Atmospheric Administration au publicat primele estimări cu privire la lunile septembrie, octombrie și noiembrie, cu temperaturi mult mai mari decât valorile considerate normale.
Finalul acestui an va fi marcat de efectele fenomenului El Nino, ce va aduce temperaturi neobișnuite pentru lunile de iarnă. În anumite regiuni, se vor înregistra cantități de precipitații uriașe, ce vor duce la apariția inundațiilor.
„El Nino este modelul climatic natural care duce la creșterea temperaturilor globale. A început oficial în iunie. Acum, meteorologii federali spun că se așteaptă ca aceasta să persiste până în 2024. (…) Deci El Nino va rămâne până în martie viitor”, a spus Rebecca Hersher de la National Public Radio într-un interviu cu specialistul meteo Matthew Rosencrans.
„Ne așteptăm ca El Nino să continue cel puțin în iarna din emisfera nordică și există o șansă de 90% sau mai mare ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Matthew Rosencrans.
Te-ar putea interesa și: Fenomen meteorologic bizar în iarna lui 2023. Cum va fi vremea în România. Specialiștii avertizează
Schimbările climatice și efectele El Nino ar putea transforma anul 2024 în cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, precizează experții în meteorologie.
„Suntem încrezători, totuși, că impactul unui anumit El Nino devine din ce în ce mai puternic pe măsură ce clima se încălzește. Pe lângă faptul că acest El Nino va fi probabil un eveniment important și că va avea loc într-un climat mai cald ca niciodată, ne putem aștepta la un impact fără precedent”, mai adaugă experții.
Climatologul John Nielsen-Gammon a explicat lanțul de fenomene ce are ca efect final creșterea temperaturilor.
„Căldura transformă pământul în sine. Iată cum: imaginați-vă că lumina soarelui lovește pământul. Dacă acel pământ este un sol umed, energia de la soare face ca această umiditate să se evapore. Dar dacă nu există multă umiditate, cea mai mare parte a energiei va fi absorbită de pământ și va face pământul mai fierbinte.
Gândiți-vă la diferența dintre soarele care lovește o zonă umedă cu iarbă și un drum uscat. Drumul va deveni mult mai fierbinte. Zona ierboasă va rămâne mai răcoroasă, dar, în cele din urmă, se va usca și ea și va deveni mai fierbinte.
Deci, pe măsură ce lucrurile se usucă, pe măsură ce rămânem fără apă pentru că se evaporă, toată energia încălzește solul, care apoi încălzește aerul de deasupra solului”, a explicat climatologul John Nielsen-Gammon.
Te-ar putea interesa și: Surpriza de la meteo! Cum va fi vremea la început de octombrie, anunţul ANM pentru români