Avertizare meteo ANM. Cod portocaliu de vreme severă. Specialiștii în vreme au emis o avertizare de cod portocaliu, dar și o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat. Avertizarea tip cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat este valabilă de azi și până joi. Autoritățile sunt în alertă!
De astăzi și până joi este în vigoare un cod portocaliu de vreme severă. În acest interval, valul de căldură persistă azi în jumătatea de sud-vest, după care se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării.
Îndeosebi în regiunile vestice se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării. Mai ales în regiunile vestice și sudice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele de temperatură și umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade. Meteorologii anunță că valul de căldură va continua să crească și în perioada următoare.
Mai exact, mâine, 26 iulie, în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade, iar prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În urma valului de căldură, autoritățile sunt în alertă. Un număr de 913 persoane au fost asistate, în ultimele 24 de ore, în cele 3.076 de puncte de prim ajutor şi hidratare operaţionalizate, la nivel naţional, de către Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pentru prevenirea şi gestionarea efectelor generate de caniculă.
„Referitor la situaţia efectelor produse în contextul valului persistent de căldură, în cele 3.076 de puncte de prim ajutor şi hidratare operaţionalizate la nivel naţional au fost asistate 913 persoane, o persoană dintre acestea fiind transportată la o unitate spitalicească”, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
În perioada de referinţă, 107 persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din partea echipajelor SAJ şi SMURD, dintre care 84 au fost transportate la spital.
Și pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi stingerea a 192 incendii de vegetaţie, care au afectat o suprafaţă de 1.149 de hectare. De asemenea, în ultimele de ore, autorităţile publice locale au efectuat un transport de apă potabilă, cinci transporturi de apă menajeră şi trei transporturi de apă pentru animale.
„Cu scopul de a conştientiza populaţia asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile arabile şi pajiştile permanente, respectiv a consecinţelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate 714 acţiuni de informare preventivă desfăşurate în teren, în care au fost diseminate 2.423 materiale informative”, a mai indicat sursa citată.