Avertizare ANM: vine canicula în România! Peste câteva zile, temperaturile ne vor topi

Avertizare ANM: vine canicula în România! Peste câteva zile, temperaturile ne vor topi
Avertizare ANM vine canicula in Romania

Prognoza meteo se încălzește drastic în următoarea perioadă, anunță experții de la Agenția Națională de Meteorologie din România. Un val de aer tropical va trece deasupra țării noastre, iar valorile termice vor crește alarmant de mult. Ne paște canicula. Cum va fi vremea în următoarele zile.

Când vine canicula în România

Elena Mateescu, director ANM, a făcut declarații îngrijorătoare privind prognoza meteo din următoarea perioadă. Potrivit spuselor specialistului, un val de aer tropical va traversa România, în perioada 21 – 25 iunie. Vremea se va încălzi considerabil.

În continuare, anul 2019 rămâne în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor, în România, iar 2012 – 2021 a fost cea mai călduroasă perioadă de zece ani consecutivi.

„În prezent, cele mai afectate zone rămân în continuare partea de est, Moldova, Dobrogea, Bărăganul. Nu în ultimul rând, vestul ţării, în Banat, în Crişana şi chiar Maramureş.

După cum ştim, vom avea în vigoare o avertizare meteorologică cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului, izolat, căderi de grindină astăzi şi mâine, în cea mai mare parte a ţării, exceptând zona litoralului şi extremitatea de vest a ţării.

Dar, aşa cum s-a întâmplat şi cum se întâmplă de fiecare dată, caracterul localizat şi precipitaţiile pe secvenţe scurte de timp la nivelul suprafeţelor afectate de secetă cu siguranţă vor avea un aport nesemnificativ.

După această perioadă, începând din 21 iunie până cel mult în 24 – 25, masa de aer tropical care la acest moment afectează Europa de Vest, cu siguranţă va aborda şi zona ţării noastre şi va aduce primele zile în care valorile de temperaturi să se apropie şi să depăşească pragul unei zile de caniculă 35 de grade.”, a explicat Elena Mateescu, citată de Agerpres.

În ce regiuni din România va ploua puternic

În perioada 21 – 25 iunie, temperaturile din România vor crește până la 35 de grade Celsius, depășind pragul maxim al unei zile caniculare.

În Transilvania, în Moldova, Oltenia, Muntenia și local în Dobrogea și Banat se anunță ploi și instabilitate atmosferică.

„Vorbim de alternanțe de vreme instabilă și perioade caniculare, iar temperaturile, mai ales începând din 21 iunie și cel puțin până în 25 iunie și în zona țării noastre se vor apropia de maximul unei zile caniculare – 35 de grade Celsius – sau vor depăși pragul maxim al unei zile caniculare în țara noastră.

Dar până atunci, la acest sfârșit de săptămână mai ales astăzi și pe parcursul nopții până mâine dimineață la ora 6 în cea mai mare parte a țării vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben.”, a completat meteorologul.