Avertismentul unui medic de la ATI după incidentul de la Târgu Cărbuneşti: “Este un consum de oxigen fără precedent în România”

Avertismentul unui medic de la ATI după incidentul de la Târgu Cărbuneşti: “Este un consum de oxigen fără precedent în România”
Avertismentul unui medic de la ATI după incidentul de la Târgu Cărbuneşti

Ce avertisment a dat un medic de la ATI după incidentul de la Târgu Cărbunești. În cursul zilei de azi, stația de la Spitalul din Târgu Cărbunești s-a oprit și au rezultat două persoane decedate.

Nu a mai funcționat stația de oxigen la un spital din județul Gorj

La spitalul din județul Gorj a fost activat planul roșu de intervenții. Medicul Radu Țincu a avut o reacție după acest incident. În dimineața aceasta nu a mai funcționat stația de oxigen, iar ca urmare două persoane au murit. Autoritățile au intervenit pentru ca situația să nu degenereze. Totodată, reprezentanții ISU Gorj au explicat ce anume s-a întâmplat acolo.

 „A fost activat planul roşu de intervenţie în urma unei defecţiuni apărute de staţia de oxigen a Spitalului Târgu Cărbuneşti. Sunt direcţionate la faţa locului toate forţele, încercăm să suplimentăm sursele de oxigen, până vom vedem cât de repede va fi remediată defecţiunea”.

Avertimesntul medicului Radu Țincu

Însă situația în România este una îngrijorătoare. Medicul Radu Țincu de la ATI Floreasca din București a declarat că e faptul că situația ar fi fost determinată de afluxul de pacienți ce aveau nevoie de oxigen în același timp. Persoanele ce se află în stare gravă la ATI au fost ventilate manual de cadrele medicale. Pacienții dependenți de oxigen au fost conectați la butelii.

”Astfel de incidente, la o asemenea presiune pe secțiile ATI mai pot să apară pentru că este un consum fără precedent în istoria României de oxigen. Multe spitale au fost nevoite să crească presiunea în stația centrală de oxigen pentru a putea să facă față debitului extrem de ridicat pe care acești pacienți îl necesită.

Este, deci, o situație determinată de afluxului de pacienți care au nevoie de oxigen în același timp. Intervenția trebuie să fie foarte rapidă, mai ales la cei care sunt în ATI, care au fost ventilați și intubați, chiar și în cazul celor cu ventilație non-invazivă, însă în secțiile de Terapie intensivă de obicei există butelii de oxigen tocmai pentru astfel de situații, care cel mai probabil au fost mobilizate în acel moment, până la sosirea echipajelor de intervenție”, a spus medicul Radu Țincu.

La ora 8:21, Raed Arafat, șeful DSU, declara:

„Eu am fost informat imediat, clar că s-a declanșat planul roșu pentru trimiterea de ambulanțe și de butelii de oxigen. Este o defecțiune tehnică a stocatorului de oxigen. Noi așteptăm ca firma să vină să repare foarte rapid. Motivele de defecțiune nu le știu, județul a acționat foarte bine, inspectoratul a mobilizat din județele limitrofe”, spunea Arafat la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI