De la colesterol mărit la hipertensiune arterială, cauzele majore ce conduc la atacuri de cord sunt puse pe seama alegerilor alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, un nou studiu arată că o răceală obișnuită ar putea să mărească de șase ori probabilitatea de a suferi un infarct.
Noi cercetări sugerează că o condiție medicală tratată de multe ori superficial, anume răceala, des răspândită printre oameni în sezonul rece, ar putea să devină un factor de risc important în ceea ce privește dezvoltarea de atac de cord sau infarct.
După punerea unui diagnostic de gripă, săptămâna ce urmează poate fi deosebit de periculoasă pentru inima ta, arată un nou studiu. Cercetătorii au constatat că pacienții cu virus ar putea să aibă o probabilitate mai mare de șase ori de a suferi un infarct în săptămâna infectării.
Doctorul Bruno Silvester Lopes, lector în microbiologie de la Universitatea Teesside, și echipa lui de cercetare au analizat datele medicale a peste 2.600 de pacienți din Țările de Jos. Potrivit specialiștilor, motivul pentru care o răceală poate crește riscul de a suferi atac de cord este reprezentat de inflamație.
„Lupta împotriva infecției gripale poate exercita stres asupra inimii, deoarece sistemul imunitar lansează un mecanism de apărare aprig pentru a combate virusul. Acest lucru conduce la o inflamație internă ce poate crește tensiunea arterială”, a declarat dr. Lopes.
Lectorul în microbiologie a explicat, pentru publicația The Express, că schimbările ce au loc în organism în momentul unei infectări cu un virus ce conduce la răceală sunt dăunătoare. Ele pot să încurajeze dezvoltarea unui atac de cord sau a unui infarct.
În astfel de cazuri, trebuie să fii atent la indicii precum: disconfort în zona pieptului, durere, senzația de arsură sau de sufocare. Este posibil să dezvolți și dureri sau stări de disconfort în spate, la nivelul gâtului, a maxilarului sau a stomacului, a explicat dr. Lopes.
„Poți experimenta durere la unul sau ambele brațe. Sacadarea respirației, senzația de amețeală, de rău, vărsăturile, greața, transpirația rece, pielea uscată, buzele închise la culoare sunt semne de avertizare”, a explicat dr. Lopes, încurajând apelarea la serviciile de urgență în astfel de cazuri.
De la exerciții fizice regulate la o dietă sănătoasă, există multe obiceiuri de stil de viață care ar putea reduce probabilitatea dezvoltării unei afecțiuni care să îți pună viața în pericol.
Dr. Lopes a recomandat efectuarea de exerciții fizice de la 30 până la 60 de minute. Prin intermediul activităților fizice, poți să scazi tensiunea arterială și să îți protejezi astfel inima și vasele de sânge, a explicat cercetătorul. Poți să mergi inclusiv pe jos sau cu bicicleta.
O dietă bogată în fructe și legume, fasole, pește și carne slabă te va ajuta, de asemenea, să îți menții inima într-o formă bună. Ai grijă să fii mereu hidratat și redu aportul de alimente procesate.