Avertismentul lui Raed Arafat: “Vor fi în continuare zile cu număr mare de decese”

Avertismentul lui Raed Arafat: “Vor fi în continuare zile cu număr mare de decese”
Avertismentul lui Raed Arafat:

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că țara noastră a intrat pe un platou în privința cazurilor de coronavirus. Deși se înregistrează tendința de scădere ușoară de la o zi la alta, din păcate numărul de cazuri la ATI sugerează că vor fi în continuare zile cu multe decese, este declarația lui  Raed Arafat.

Avertismentul lui Raed Arafat

De menționat este că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 12.474 de cazuri noi, tendința fiind de scădere.

„Este clar că suntem acum deja de câteva zile la un platou. Există tendința foarte ușoară de scădere, dar încă trebuie monitorizat acest lucru. Nu putem să tragem concluzii până nu vedem că e un lucru consistent și care va fi viteza cu care vor scădea cazurile noi.

Numărul este foarte mare și cu siguranță va produce în următoarea perioadă presiune asupra sistemului sanitar, asupra secțiilor de terapie intensivă și asupra unităților de primiri urgențe”, a spus Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.

Deși numărul de cazuri noi a mai scăzut, în ultima săptămână au fost mai mulți pacienți la ATI. Spre exemplu, în data de 22 octombrie au fost 1.848 de persoane la ATI, iar vineri, 29 octombrie, 1.875. Azi, 480 de români au murit în ultimele 24 de ore.

„Și aici vedeți că chiar dacă există un platou sau o ușoară scădere a numărului cazurilor noi, totuși numărul cazurilor de ATI a crescut. La decese din păcate ne situăm la un număr mare, azi (vineri – n.r.) 481. Am depășit recordul de 500 în ultimele zile.

Numărul de decese este corelat și numărul cazurilor care se află în terapie intensivă și creșterea acestui număr din terapie intensivă poate să însemne că vom avea în continuare zile cu un număr mare de decese”, a mai spus dr. Raed Arafat.

Bilanț coronavirus 29 octombrie 2021

Până azi, 29 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.628.501 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 8.110 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.382.322 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Tot până astăzi, 46.911 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, astfel că în intervalul 28.10.2021 (10:00) – 29.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 481 decese (237 bărbați și 244 femei).

Amintim că .oile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern săptămâna trecută au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, de la ora 0:00. Prin urmare, obligativitatea prezentării certificatului verde se extinde pentru o serie de activități, chiar pentru intrarea în magazine neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, și pe stradă, evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte.