Raed Arafat, anunțul momentului! Când va deveni certificatul verde obligatoriu pentru angajații din domeniul public

Raed Arafat, anunțul momentului! Când va deveni certificatul verde obligatoriu pentru angajații din domeniul public
Șeful DSU, Raed Arafat

Șeful DSU a anunțat marți seară că există discuții în Parlament, privind proiectul prin care ar urma să se impună certificatul verde pentru accesul la locurile de muncă în domeniul public. În plus, Raed Arafat a lăudat implicarea din ultimele zile ale românilor care s-au dus să se vaccineze în număr impresionant.

“Așteptăm să vedem forma finală”

Raed Arafat a vorbit, în urmă cu puțin timp, despre proiectul care se discută în această perioadă în Parlament și care ar urma să introducă obligativitatea certificatului verde pentru angajații din domeniul public. Astfel, aceste persoane ar trebui să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate pe banii lor. Potrivit șefului DSU, această obligativitate ar putea să apară într-o perioadă de două, trei săptămâni.

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic.

Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală.

Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR.

Raed Arafat, cuvinte de laudă pentru românii care se vaccinează

În cadrul aceleiași intervenții, Raed Arafat a dat asigurări cu privire la proiectul care se discută acum, afirmând că în maximum două, trei săptămâni, actul normativ ar urma să fie adoptat: “Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.

În plus, acesta a transmis că mobilizarea românilor în număr mare la vaccinare reprezintă „un lucru extrem de pozitiv” care „ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”, acesta mulţumind oamenilor că „au înţeles mesajul”. Șeful DSU a menționat că mai puțin de 7% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat forme grave ale infecției, ceea ce demonstrează că vaccinul are o eficiență crescută.

Urmăriți Playtech.ro și pe