Canicula continuă în cea mai mare parte a țării, au anunțat joi meteorologii. Aceștia au emis un cod galben și portocaliu de disconfort termic ridicat. Mai mult de atât, în anumite zone vor fi ploi și vijelii puternice.
Avertizarea de cod galben de disconfort termic ridicat și caniculă a fost prelungită până pe 1 august. În acest interval, valul de căldură va persista în majoritatea țării. Disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Canicula persistă în regiunile vestice, sudice și local în restul țării.
Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 39 de grade. Noaptea, local, temperaturile vor coborî sub 20 de grade, spun meteorologii. De asemenea, o nouă avertizare de cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat a fost emis până pe 1 august.
Zonele afectate sunt: Municipiul București, județele Mehedinți, Olt, Dolj, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Ilfov dar și sudul județului Caraș-Severin. De joi până duminică, în zonele menționate disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele de temperatură-umezeală se va situa peste 80 de unități.
Temperaturile maxime se vor situa între 38 și 40 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare, în special în zonele sudice și sud-estice. În aceste zone disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.
Joi, în intervalul 10:00 – 23:00, va fi în vigoare o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zonele afectate vor fi: nordul Munteniei și al Dobrogei, Maramureș, Moldova, Transilvania și local în unele zone montane.
Potrivit specialiștilor, în intervalul și zonele menționate, vor fi perioade cu descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului, iar local averse ce vor avea caracter torențial și grindină. Asemenea fenomene, însă pe arii mai restrânse, vor fi și pe restul României.
În intervalul 13:00 – 23:00, tot joi, va fi în vigoare o avertizare de cod portocaliu de vijelii puternice și grindină. Zonele afectate sunt: zona Carpaților Meridionali și Orientali, Moldova și nordul Munteniei.
În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Galați, Brăila, Prahova și zonele de munte din județele Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, Covasna, Harghita, Brașov și Sibiu, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.
Vor exista intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 km/h și vijelii puternice. Conform ANM, cantitățile de apă vor depăși 30 – 40 ml/mp. Administrația Națională de Meteorologie va actualiza datele în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice.