Avertisment ANM. Cod portocaliu de vijelii puternice valabil până vineri dimineaţa în 27 de judeţe

Avertisment ANM. Cod portocaliu de vijelii puternice valabil până vineri dimineaţa în 27 de judeţe
Cod portocaliu de vijelii puternice valabil până vineri dimineaţa în 27 de judeţe

În cursul zilei de joi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod portocaliu de vijelii puternice. Avertizarea este valabilă până vineri dimineață, în 27 de județe și în Municipiul București.

Cod portocaliu de vijelii puternice

Alături de București, județele marcate cu cod portocaliu sunt: Bistrița Năsăud, Suceava, Botoșani, Iași, Maramureș, Neamț, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Brașov, Vaslui, Bacău, Galați, Buzău, Prahova, Vrancea, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brăila, și parțial, Tulcea și Constanța. 

Codul portocaliu emis de ANM privește vijelii puternice, ploi abundente și grindină, valabil în perioada 1 iulie, ora 14:00 – 2 iulie, ora 06:00. Perioada de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată vor fi în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, începând din după-amiaza zilei de joi, 1 iulie.

Spre seară și noaptea, aceleași perioade de instabilitate atmosferică se vor regăsi în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei. De asemenea, va fi grindină și frecvente descărcări electrice, vijelii puternice și intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 km/h. Cantitățile de apă vor depăși local 35 – 50 l/mp, iar izolat 60 – 70 l/mp.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

În același timp, de joi dimineață, ora 10:00, până a doua zi la aceeași oră, este emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și disconfort termic ridicat. În acest interval, în marea majoritate a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, iar pe arii restrânse, grindină și vijelii. În intervale mai scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă pot depăși local 25 – 40 l/mp. Disconfortul termine se va menține ridicat, în special local în regiunile extracarpatice.

Indicele de temperatură – umezeală (ITU), urmează să depășească pragul critic de 80 de unități. Potrivit prognozei oferită de Administrația Națională de Meteorologie, până la sfârșitul săptămânii, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată.

Vreme caldă în București și ploi torențiale spre seară

În Capitală, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime de aproximativ 32 de grade Celsius. Indicele temperatură – umezeală va depăși cu puțin pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Noaptea și spre seară, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Se va manifesta prin intervale de timp cu vijelii, înnorări, grindină, descărcări electrice frecvente și averse ce pot avea caracter torențial. Temperatura minimă va fi de circa 17 – 19 grade Celsius, iar cantitățile de apă vor fi în medie de 10 – 20 l/mp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI