Moldovenii și-au ales președintele: Maia Sandu, candidata proeuropeană. Ea devine astfel prima femeie președinte din Republica Moldova. Drumul său de la Banca Mondială la Ministerul Educației și averea.
Victorie categorică a candidatei proeuropene Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Aceasta a obținut 57% dintre voturile exprimate, conform rezultatelor parțiale, după ce au fost numărate 99% dintre voturi. Președintele în funcție, prorusul Igor Dodon, are 43%. Așa cum era de așteptat, Sandu a obținut victoria în procent covâșitor în secțiile de votare din afara țării. Surprinzător este că a obținut majoritatea și în unele fiefuri proruse.
Maia Sandu are 48 de ani și este necăsătorită. S-a născut în 1972, în satul Risipeni, undeva în nord-vestul țării. Părinții său au activat în localitate, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama profesoară.
Conform declarației de avere depuse la Comisia Electorală Centrală din Chișinău, aceasta deține un apartament în Chișinău, un automobil din 2007 și un cont la o bancă din SUA. Maia Sandu are un apartament cu o suprafață de 74 de metri, dobândit în anul 2003, o mașină Toyota RAV4, care a fost procurată în anul 2012 și un cont în care are depuși 24.270 de dolari.
„O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis.
Absolventă a Academiei de Studii Economice, Maia Sandu a lucrat pe mai multe posturi în Ministerul Economiei, înainte de a ajunge într-o funcție importantă, respectiv consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC. Ea a obținut în 2010 un master în administrația publică la Harvard și a ocupat funcția de la Banca Mondială timp de doi ani, între 2010 și 2012. Câștiga aproximativ 10.000 de dolari pe lună.
A renunțat, însă, la viața din SUA pentru a se întoarce în Chișinău, unde a preluat conducerea Ministerului Educației, în guvernul condus de premierul Vlad Filat, cel care avea să ajungă ulterior la închisoare, condamnat pentru corupție. În anul 2015, Sandu a devenit premier interimar și a fost la un pas de a ajunge prim-ministru. Partidul Liberal Democrat din Moldova, aflat atunci la guvernare, i-a retras candidatura, astfel că în luna decembrie a aceluiași an ea a înființat propria grupare politică, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).