Autorizația de construcție 2019. Proprietarii care nu au actele la zi, vizați de consecințe foarte grave

Autor: Claudiu Surmei - 14:14, 10 iun. 2019
Autorizația de construire 2019. Devii proprietar doar dacă ești cu actele la zi

Persoanele care au construit clădiri pe propriile terenuri fără să aibă autorizație de construcție nu mai pot câștiga în instanță dreptul de a intabula la Cartea Funciară, ceea ce înseamnă că nu mai pot deveni proprietarii de drept până în momentul în care nu au actele în regulă.

Autorizația de construcție 2019. Devii proprietar doar dacă ești cu actele la zi

Legislația construcțiilor prevede că intabularea este esențială pentru cei care dețin o construcție și vor să aibă drepturi depline asupra ei. Persoanele care în ultimii ani au construit fără autorizație pe propriile terenuri au fost lovite de o decizie a magistraților de la Curtea Supremă. Aceștia au hotărât că dreptul de proprietate asupra construcțiilor ridicate pe propriile terenuri nu mai poate fi câștigat în instanță dacă pentru clădirile respective nu există autorizație.

Problema lipsei autorizației de construire este cel mai des întâlnită în mediul rural, unde oamenii ridică diferite anexe gospodărești pe terenurile pe care le dețin. Numai că acestea nu pot fi vândute mai departe, întrucât nu se află în legalitate.

Legea nr. 50/1991. prevede că „Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unui certificat de atestare a edificării construcției, eliberate de autoritatea administrației publice locale competentă, care să confirme situația juridică actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale.

Cei care au construit fără autorizație au însă și o cale de scăpare din această situație: să intre în legalitate cu toate actele. În cazul celor care au construit până la 1 august 2001, se poate intabula la Cartea Funciară în baza certificatului de atestare fiscală care dovedește că se află cu toate taxele la zi. Aceștia mai au nevoie și de documantația cadastrală, potrivit site-ului avocat.net.

În ceea ce privește persoanele care au construit fără autorizație după 1 august 2001, aceste își pot intabula clădirile după ce dovedesc că îndeplinesc cerințele din legislație și fac recepția lucrărilor. Cei care nu intră în legalitate riscă sancțiuni și, în plus, nu vor putea vinde legal construcțiile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI