Au scăzut prețurile la apartamente! Deși suntem într-o perioadă de criză, statistica arată că încă mai sunt români care achiziționează apartamente. Oferta este mare, dar și cererea. Rezultatul a fost că au scăzut prețurile la apartamente. Prima lună de toamnă a adus și prețuri, relativ mai mici. Dacă te întrebi cât costă acum un metru pătrat, rămâne să aflăm împreună.
În ultimii ani specialiștii din piața imobiliară avertizau despre riscul exploziei bulei imobiliare. Cu toate astea, cu riscurile aferente, s-a construit masiv, cel puțin în zona rezidențială.
Dar, odată cu apariția crizelor economice și pandemice, românul s-a răzgândit, cel puțin așa era trendul. Surpriza mare, deși leul a pierdut din putere, este că românii au reușit totși să pună bani de-o parte și să-și achiziționeze o garsonieră, sau un apartament, și aici vorbim atât de cele noi, cât și de cele vechi.
Cu timpul prețurile la materiile prime au crescut. Dar, piața a dat semne de stabilizare, iar oferta și cererea, se pare, s-au echilibrat.
Care a fost efectul? Păi, ca în orice economie de piață, atunci când oferta și cererea ajung la un anume echilibru, fragil am mai spune noi, prețurile fie rămân pe loc, fie scad.
Așa se face că în toamna acestui an, piața imobiliară rezidențială din România își continuă trendul ușor descendent. Scăderea prețurilor a început încă din iulie, iar lucrurile pare-se că merg spre o scădere și mai mare a prețurilor.
De exemplu, în iulie metrl pătrat era cu 23% mai mic, față de luna iunie. Așa se face că românii plăteau 1.722 de euro în iulie, dar cu cel puțin 240 de euro mai mult ca în aceași lună, dar în 2021.
Vezi și: Vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere apartament! Ce se întâmplă cu piața imobiliară
Deși trendul din 2020 și până în ultima lună de vară a lui 2022 a fost de creștere în marile orașe, acum vedem o remediere a acestei situații, traducându-se într-o scădere a prețului pentru metrul pătrat.
Acum, conform agențiilor de imobiliare, ai putea plăti aproximativ 1.705 euro pentru un metru pătrat, față de 1.733 de euro, cât era în august. Dar, nu te bucura prea tare!
Prețul este cu 13,9 procente mai mare, totuși, ca în aceeași lună din 2021. Dacă adăugăm creșterile record la ROBOR și IRCC, vorbind de credite imobiliare sau ipotecare, atunci prețul ăla mic, de fapt este și mai mare.
Trendul este de scădere, cel puțin acum. Cu toate astea, dacă vorbim de case luate cu credit, românii ar trebui să-și calculeze extrem de bine bugetul.
Realitatea va fi și mai dură în perioada următoare. BNR a anunțat o creștere semnificativă a IRCC, până în ianuarie 2023, cu până la 5,3%. Așa că, mare atenție.