Au plătit pentru a primi panouri fotovoltaice, însă ce s-a întâmplat apoi întrece orice imaginaţie. Păţania unor români a devenit virală

de: Ștefan R. Apostol
20 01. 2023

Când vine vorba de panouri fotovoltaice, vorbim de generarea energiei electrice pe forțe proprii, ceea ce este un lucru bun. România are un progmra de finanțare pentru românii care vor să-și monteze panourile, iar acest fenomen a luat amploare în ultimii ani. Dar, ce te faci atunci când dai niște bani și în loc de panouri fotovoltaice, și sumele nu sunt mici, te trezești cu proverbiala țeapă? Este cazul unor români care au plătit pentru a primi panouri voltaice, însă ce s-a întâmplat apoi întrece orice imaginaţie. Păţania unor români a devenit virală pe rețelele de socializare.

Cum și-au luat unii români țeapă. Au plătit pentru a primi panouri fotovoltaice, dar au rămas fără bani

În ultimii ani tot mai mulți români care stau la casă au ales varianta de a-și produce singuri energia electrică necesară, prin montarea de panouri fotovoltaice. Costurile unor astfel de panouri fotovoltaice, deși în parte subvenționat de stat (vorbim imediat despre asta), nu sunt deloc mici, la fel și costul montajului.

Dar, uneori, apar și așa-zisele oferte cu prețuri tentante. Așa se face că un grup de români au plătit pentru a primi panouri fotovoltaice, în urma unor oferte făcute de un afacerist gorjean. Problema a apărut atunci când gorjeanul a dispărut cu aproximativ 60.000 de lei, conform polițiștilor gorjeni.

Acesta crease și un site de prezentare cu panouri fotovoltaice, iar prețurile erau extrem de mici, cel puțin în teorie, în comparație cu restul pieței. Românii de bună credință au plătit sumele cerute de afacerist, dar în loc să primească ceea ce au plătit, s-au văzut și cu banii luați și fără panouri fotovoltaice, pentru care au plătit. În cele din urmă au fost sesizate organele de control, iar acum pe numele gorjeanului s-a instrumentat și un dosar penal de înșelăciune.

„La data de 18 Ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti.

Din cercetări s-a stabilit faptul că un bărbat de 38 de ani, din municipiul Bucureşti, administrator al unei societăţi comerciale din aceeaşi localitate, ar fi indus în eroare persoane fizice de pe raza judeţului Gorj, cu privire la furnizarea unor panouri fotovoltaice, percepând suma de 60.000 lei fără să onoreze comenzile”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii IPJ Gorj.

Vezi și: Statul dă câte 20.000 de lei pentru acești români. Cum îi pot obține și ce prevede programul care îți schimbă casa

România, Programul Casa Eficientă, și creșterea cererii de panouri

Odată cu izbucnirea epidemiei COVID-19 în 2020, piața românească de energie solară a fost martoră la un impact negativ în ceea ce privește producția și oferta. În 2020, producția de energie regenerabilă din România a scăzut semnificativ din cauza blocajului. Deși a existat un impact asupra lanțului de aprovizionare, sectorul energetic din regiune a reușit să crească în 2020.

Factori precum cererea tot mai mare de energie regenerabilă, investițiile viitoare în sectorul energetic și politicile guvernamentale de susținere stimulează creșterea pieței. Cu toate acestea, costul ridicat al investiției inițiale și perioada lungă de recuperare a investițiilor în proiecte sunt de așteptat să limiteze piața energiei solare din România în perioada de prognoză.

Politicile guvernamentale de susținere, cum ar fi Programul pentru case eficiente din punct de vedere energetic și schema Contract pentru Diferențe (CfD), sunt de așteptat să stimuleze piața energiei solare din România în perioada de prognoză 2022-2027.

Guvernul României a anunțat planurile de a adăuga aproximativ 7 GW de noi capacități regenerabile, cuprinzând aproximativ 3,7 GW de energie solară până în 2030. Acest plan este posibil să creeze oportunități imense pentru piața energiei solare din România în viitor. Un alt aspect este și creșterea capacității de instalare a energiei solare și proiectele viitoare vor impulsiona probabil piața energiei solare din România în perioada de prognoză.

În cadrul programului „Casa eficientă din punct de vedere energetic”, anunțat în mai 2020, guvernul a oferit până la 15.000 de euro pentru gospodăriile care instalează echipamente noi pentru a crește eficiența energetică. În 2020, Ministerul Mediului din România a alocat peste 63,7 milioane de euro pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”  pentru a sprijini instalațiile solare rezidențiale în cadrul regimului de contorizare netă.

Potrivit raportului Administrației Comerțului Internațional 2021, în producția totală de energie electrică a României, producția de energie din surse regenerabile deținea o pondere semnificativă, care cuprindea energia hidroelectrică cu 34%, eoliană cu un procent de 15%, și fotovoltaică, aici fiind peste 7%.