13 dec. 2020 | 13:06

Atenție, șoferi. Fenomenul extrem de periculos care a apărut de curând. Românii au mari probleme

Știri generale
Atenție, șoferi. Fenomenul extrem de periculos care a apărut de curând. Românii au mari probleme
Fenomenul foarte periculos pe care îl pot întâlni şoferii din România pe şosele

Specialiştii atenţionează şoferii din România cu privire la un fenomen extrem de periculos care a apărut de curând pe şosele. Despre ce este vorba şi cum trebuie adaptată viteza în aceste condiţii.

Atenţionare pentru şoferii din România

Odată cu sezonul rece apar şi problemele pentru şoferii din România. Astfel, pentru evitarea accidentelor, specialiştii atrag atenţia despre un fenomen extrem de periculos care a apărut de curând pe şosele. Acesta este cauzat de diferenţele mari de temperatură de la nivelul asfaltului. Este vorba despre “gheața neagră”, o peliculă fină de polei incolor, fiind astfel greu de detectat de către conducătorii auto.

Se pare că momentul propice pentru formarea acesteia este dimineața, seara sau noaptea, deoarece în timpul zilei asfaltul curat se încălzește suficient pentru a împiedica apariția acestui fenomen. Desigur, asta nu înseamnă că ziua este imposibil să întâlnim fenomenul pe şosele. Acesta poate apărea în zonele umbrite sau pe poduri, unde asfaltul este mai rece din cauza curenţilor de aer.

”Putem merge pe un carosabil umed până la un anumit moment, apoi intrăm pe gheață sau pe polei (gheață neagră) pentru că, din diferite motive a scăzut temperatura asfaltului.

Asta se întâmplă fie că am ieșit din localitate, unde avem temperatură mai mare decât în afara localității, fie că am trecut dintr-o zonă unde a bătut soarele și asfaltul este mai cald, într-o zonă unde a fost umbră și asfaltul este mai rece, fie că am urcat pe un pod unde poate să fie polei.

Sunt multe motive pe care le putem înşira. Astfel aderența se schimbă, de la una bună, la una rea și ne poate pune în pericol”, a explicat celebrul pilot Titi Aur.

Cum evităm accidentele în caz de “gheaţă neagră”

Pentru că “gheaţa neagră” este un fenomen atât de periculos, Poliţia Rutieră Română recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă în zonele care se sunt anunţate schimbări meteo, să adapteze viteza de deplasare astfel încât autoturismul să poată fi redresat uşor şi să adopte o distanţă care să permită frânarea în siguranţă.

Un alt lucru important de ştiut de şoferi este că pentru carosabilul cu polei nu se foloseşte niciodată frâna de picior, ci doar cea de motor, iar comenzile nu trebuie să fie bruşte. Desigur, maşinile trebuie echipate cu cauciucuri speciale pentru sezonul rece, legea fiind dată, în România, în 2011.

“Este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă”, se arată în OUG 5 /2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro