Atenție, șoferi! Ce au anunțat acum polițiștii despre mașinile cu volanul pe dreapta

Atenție, șoferi! Ce au anunțat acum polițiștii despre mașinile cu volanul pe dreapta
Atenție, șoferi! Ce au anunțat acum polițiștii despre mașinile cu volanul pe dreapta

Joi, Poliția Română, a informat că din 25 de accidente rutiere produse în prima jumătate a anului și în care au fost implicate autoturisme cu volan pe dreapta, 24 au fost provocate din vina acestor vehicule.

Ce au anunțat acum polițiștii despre mașinile cu volanul pe dreapta

Conform IGPR, acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul fiind nevoit să intre pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul mașinilor cu volan pe partea stângă, anunță Agerpres.

„De cele mai multe ori, accidentele rutiere în care sunt implicate autovehicule cu postul de conducere pe partea dreaptă sunt produse din vina şoferilor acestora, pe fondul unei depăşiri neregulamentare. Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă faţă de traficul din sens opus, motiv pentru care conducătorul auto, pentru a depăşi sau a efectua o altă manevră prin care îşi schimbă direcţia de deplasare, este nevoit să pătrundă pe celălalt sens de deplasare mai mult decât ar fi nevoie ca în cazul autovehiculelor cu postul de conducere pe partea stângă”, spune Poliţia Română. Totodată, indică sursa citată, situaţia devine şi mai riscantă pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile de ceaţă, ploaie, ninsoare.

Ce indică datele statistice

„În primele şase luni ale acestui an s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane şi rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparţinut şoferilor acestor autovehicule”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, polițiștii precizează că anul trecut, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicaţi în 90 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav. Mai mult, în cazul a 77 de accidente, vina a aparţinut conducătorilor acestor autovehicule, situații în urma cărora 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 77 au suferit leziuni grave.

În 2018, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicaţi în 102 accidente rutiere grave, care s-au soldat cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav.

Ce spune Registrul Auto Român

Prin Direcția Rutieră, Poliţia Română informează că a transmis o solicitare Regiei Autonome – Registrul Auto Român, prin care s-a propus ca aceste autovehicule să fie omologate numai după mutarea postului de conducere pe partea stângă şi asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulaţie, care ar decurge în urma modificărilor.

Registrul Auto Român a spus că, în conformitate cu prevederile directivei 2007/46/CE referitoare la omologarea vehiculelor rutiere şi a principiilor privind libera circulaţie a mărfurilor în cadrul UE, statele membre nu pot să interzică înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.

„La nivelul RAR, normele tehnice specifice impuse pentru aceste autovehicule se referă numai la echiparea cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului şi, în cazul în care aceste autovehicule sunt echipate cu o singură lampă de ceaţă spate, la amplasarea lămpii respective pe partea stângă a autovehiculului”, se mai spune în comunicat.