Atenție, români! Vestea momentului pentru șoferii cu mașini pe benzină și pe motorină

Atenție, români! Vestea momentului pentru șoferii cu mașini pe benzină și pe motorină
Se scumpesc carburanții

S-a aflat care este vestea momentului pentru românii cu mașini pe motorină și benzină. S-a aflat ce se va întâmpla cu prețul la carburanți începând cu anul viitor.

Vești proaste pentru șoferi. Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină din prima zi a lui 2021

Este vestea momentului pentru șoferii cu mașini pe motorină și benzină, scrie economica.net. Carburanții se vor scumpi începând cu prima zi a lui 2021. Carburanții auto, benzina și motorina, se vor scumpi, cu circa 6 bani pe litru, din prima zi a anului viitor, ca urmare a modificărilor accizelor, anunțată deja de Ministerul Finanțelor.

Accizele carburanților se ajustează la începutul fiecărui an, conform prevederilor legale. De asemenea, ajustarea este specificată într-un articol din Codul Fiscal.

Nivelul accizelor, publicat pe site-ul ministrului de Finanțe

Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”, se arată în Codul Fiscal.

Cât este tona de motorină și cea de benzină

În plus, în anexa respectivă este trecută valoarea accizelor începând cu anul 2017, dar Ministerul Finanțelor a actualizat deja, și a și publicat pe site-ul propriu, nivelul accizelor la carburanți, valabil începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, noile niveluri sunt de 1.827 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.674 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Nivelul la care se plătesc în prezent accizele, după o întreagă poveste legislativă care a avut loc la finalul lui 2019, când a fost eliminată componenta de supraacciză, este de 1.773 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.625 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Cu cât va crește prețul la carburanții de la 1 ianuarie 2021

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei/1.000 de litri, sau 5,4 bani pe litru, iar acciza la motorină crește cu 49 de lei/1.000 de litri, sau 4,9 bani pe litru.

Astfel, prețul la pompă (la acciză se aplică și TVA) va fi așadar de 6,4 bani pe litrul de benzină și 5,8 bani pe litru le motorină. Rotunjit, carburanții se vor scumpi cu 6 bani pe litru din prima zi a lui 2021.

Câți litri de carburanți se vând anual în România

În țara noastră se vând circa 6 miliarde de litri de carburanți anual, iar 2020 a fost unul atipic, din cauza restricțiilor pandemiei de coronavirus. După o creștere susținută în primele luni ale anului, vânzările s-au prăbușit ca urmare impunerii stării de urgență și abia în sezonul cald vânzările au reînceput să își revină.

Petrom, care este liderul pieței de distribuție, anunța o scădere de 3% după primele trei trimestre ale anului 2020, pentru vânzările cu amănuntul, comparativ cu primele nouă luni din 2019.

Care sunt actorii principali pe piața carburanților din România

Rompetrol, compania care operează cea mai mare rafinărie din țara noastră, anunța, tot pe primele trei trimestre, o creștere a vânzărilor retail de 1% , dar o scădere cu 11% a vânzărilor angro. De asemenea, piața carburanților din România este dominată de marii jucători: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol.

Urmăriți Playtech.ro și pe