Lovitură uriașă pentru Rompetrol. Ce se întâmplă cu gigantul de pe piața petrolieră

Lovitură pentru Rompetrol Rafinare: gigantul a suferit pierderi

Lovitură pentru Rompetrol: compania a anunțat pentru primele nouă luni ale anului o pierdere netă de peste 156 de milioane de dolari. Cererea de piață s-a contractat în contextul generat de pandemie.

Rompetrol Rafinare a anunțat pentru primele nouă luni ale anului o pierdere netă de peste 156 de milioane de dolari

Compania Rompetrol Rafinare și-a făcut publice vineri, prin intermediul unui comunicat, rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni din acest an. Acestea sunt în scădere din cauza influențelor generate de COVID-19 și de volatilitățile din piața petrolului, ceea ce a dus creșterea presiunii pe marjele brute de rafinare.

În trimestrul 3 și în primele 9 luni ale anului 2020, solicitările au scăzut substanțial față de indicatorii aferenți perioadelor asemănătoare din 2019 – 19,6 dolari/tonă comparativ cu 41,1 de dolari/tonă în T3 2019, respectiv 11 dolari/tonă comparativ cu 37,6 de dolari/tonă în primele 9 luni ale anului 2019.

Rompetrol Rafinare

Activitatea rafinăriei Petromidia Năvodari a fost oprită în intervalul martie-aprilie

Activitatea rafinăriei a fost oprită în perioada martie-aprilie pentru realizarea reviziei generale, o măsură obligatorie și necesară pentru asigurarea funcționării unităților de producție în condiții de maximă siguranță și eficiență. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanță preventive și corectivă, inspecții și verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor și alte lucrări conexe la instațiile rafinare și petrochimie, scrie economica.net.

Pe fondul factorilor care au influențat mediul global, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milionae de dolari. În primele nouă luni ale anului trecut, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a fost de peste 101 milioane de dolari.

Și atunci compania a înregistrat o pierdere netă de peste 26 de milioane de dolari. În trimestrul trei al anului 2020, cifra de afaceri a Rompetrol a fost de peste 986 de milioane de dolari, în scădere comparativ cu perioada identică a anului 2019, când au trecut de 1,4 miliarde de dolari. Profitul EBITDA aferent acestei perioade în 2020 a fost pozitiv, de peste 22 de milioane de dolari. Totuși, a fost în scădere față de cel înregistrat în intervalul iulie-septembrie în 2019, când a fost de peste 42 de milioane de dolari.

Valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie-septembrie de rafinăriile Petromida, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la circa 468 de milioane de dolari. Rompetrol a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al țării noastre, plătind 304 milioane de dolari în T3 2020 și peste 772 de milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI