Atenție, români! Toți cei care stau la bloc trebuie să știe. Obligații importante ale administratorilor în 2021

Atenție, români! Toți cei care stau la bloc trebuie să știe. Obligații importante ale administratorilor în 2021
Noi vești pentru românii care stau la bloc. Care sunt obligațiile administratorilor?

Românii care stau la bloc trebuie să ia la cunoștință ultimele modificări considerabile. Administratorii au noi obligații în dreptul propietarilor sau chiriașilor în anul 2021. Ce se schimbă pentru această categorie de cetățeni?

Schimbări pentru românii care stau la bloc: obligațiile noi ale administratorilor

Un număr mare de români nu se bucură de o locuință cu curte, ci de statul la apartament/garsonieră. Această situație este valabilă în special pentru cei care stau în mediul urban, mai cu seamă în orașele mari unde piața imobiliară continuă să crească pe zi ce trece, iar blocurile se ridică văzând cu ochii. Administrarea în acest context poate fi făcută de o singură persoană sau de o firmă specializată în sensul acesta.

Regulile sunt general valabile în dreptul imobilelor cu mai multe apartamente și sunt prevăzute de Legea cu numărul 196/2018 – actuala reglementare a asociațiilor de proprietari. Există obligații foarte importante ale administratorilor față de asociație precum: obligația de a administra imobilul, de a propune și supraveghea lucrările de întreținere a clădirii, de a ține contabilitatea asociației, de a conduce activitatea de casierie și de a gestiona bunurile și banii asociației.

De asemenea, tot persoana numită face formalitățile pentru contractarea unor furnizori de servicii pentru întreținerea imobilului și tot el lucrează în baza unui contract de administrare. Cel din urmă este angajat de asociație sau poate să lucreze ca persoană fizică autorizată și el este răspunzător pentru înștiințarea locatarilor ale unor posibile vești noi de interes.

Administratorul gestionează bunurile materiale și fondurile asociației, în conformitate cu hotărârile adunării generale și deciziilor comitetului executiv. Legea cu numărul 196/2018 mai stabilește că tot el se face obligat să gestioneze fondul de rulment și fondul de reparații.

Ce arată legea?

  1. Administratorul e obligat să calculeze, să întocmească și să afișeze la avizier lista cu cheltuielile lunare de întreținere. Potrivit actualei legi, administratorul e obligat să asigure respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
  2. Toți banii asociației de proprietari trebuie să treacă prin contul bancar unic al acesteia, potrivit legii asociațiilor, ceea ce înseamnă că administratorul blocului are obligația de a folosi, pentru a efectua plățile curente, dar și pentru încasări, numai acest cont unic al asociației.
  3. Administratorii sunt obligați să notifice în scris restanțierii la plata cheltuielilor asociației.
  4. Administratorul are obligația, la solicitarea oricărui proprietar, să prezinte toate datele, documentele și informațile privind conținutul și respectarea contractului de administrare, precum și a acordurilor de plată în rate a cheltuielilor anuale, a cuantumului prestațiilor convenite.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI