18 apr. 2025 | 07:42

Ingredientul care nu lipsește niciodată din cozonacul marilor patiseri. De aste le ies mereu pufoși și se rup fâșii

Sfaturi Culinare
Ingredientul care nu lipsește niciodată din cozonacul marilor patiseri. De aste le ies mereu pufoși și se rup fâșii
Ingredientul care nu lipsește niciodată din cozonacul marilor patiseri. De aste le ies mereu pufoși și se rup fâșii

Cozonacul este mai mult decât un desert tradițional – este o amintire din copilărie, un simbol al sărbătorilor și un test suprem al răbdării și măiestriei în bucătărie. Oricine a încercat să facă măcar o dată cozonac știe cât de important este să obții acea textură aerată, care se rupe în fâșii parfumate și moi. Iar secretul marilor patiseri, ingredientul care face diferența între un cozonac obișnuit și unul spectaculos, este untul topit.

De ce este untul topit atât de important

Spre deosebire de ulei sau margarină, untul topit aduce o bogăție aparte aluatului. Grăsimea din unt contribuie la dezvoltarea glutenului într-un mod controlat, păstrând elasticitatea, dar și frăgezimea. În același timp, distribuția uniformă a untului în aluat face ca, la dospire și coacere, cozonacul să capete volum, să devină aerat și să se rupă în acele fâșii irezistibile, care sunt semnul unui cozonac reușit.

Untul topit este adăugat în etape, la frământare, ajutând la „legarea” tuturor ingredientelor și la crearea unei rețele de gluten care reține perfect aerul produs de drojdie. Rezultatul? Un cozonac pufos, cu o textură fină și o aromă bogată, cum doar la cofetariile de renume mai găsești.

Rețetă de cozonac pufos cu unt topit

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

  • 1 kg făină tip 000
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri
  • 500 ml lapte cald
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt (topit)
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 linguriță rom (opțional)
  • 300 g nucă măcinată
  • 100 g zahăr (pentru umplutură)
  • 2 linguri cacao
  • 100 g stafide (opțional)
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Activarea drojdiei: Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, 2-3 linguri de lapte cald și puțină făină. Las-o la crescut 10-15 minute.

Amestecarea ingredientelor: Într-un bol mare, cerne făina. Adaugă sarea, coaja de citrice, vanilia și romul. Încorporează drojdia activată, gălbenușurile bătute cu zahărul și treptat, laptele cald.

Frământarea cu unt topit: Începe frământarea și, pe măsură ce aluatul se leagă, adaugă untul topit, puțin câte puțin, frământând bine după fiecare adaos. Aluatul trebuie să fie moale, dar nelipicios.

Dospirea: Acoperă aluatul și lasă-l la crescut într-un loc cald, timp de 1,5 – 2 ore.

Umplutura: Amestecă nuca, zahărul, cacaua și, dacă dorești, stafidele hidratate în rom sau apă caldă.

Modelarea: Împarte aluatul în patru părți egale. Întinde fiecare parte, unge cu umplutura și rulează. Împletește câte două rulouri pentru fiecare cozonac.

Coacerea: Pune cozonacii în tăvi unse și tapetate cu hârtie. Lasă-i la crescut încă 30 minute, unge-i cu ou bătut și coace-i la 170°C timp de 40-45 minute.

Răcirea: Lasă-i să se răcească pe un grătar înainte de a-i tăia.

Când ne gândim la cozonac, nu este vorba doar despre rețetă, ci și despre acel mic secret care face toată diferența. Iar untul topit este, fără îndoială, ingredientul magic al patiserilor care știu să transforme un desert tradițional într-o experiență memorabilă. Dacă vrei cozonaci care să se rupă în fâșii și să cucerească orice masă de sărbătoare, încearcă rețeta de mai sus!