Plătești cel puțin două comisioane atunci când te afli în vacanță și folosești cardul (de debit sau credit, de salariu sau pensie), și anume, de conversie şi de retragere.
Comisionul de conversie oferă trei posibilități de alegere a nivelului de taxare. Dacă te folosești de bani lichizi, comisioanele nu mai sunt plătite în străinătate, ci sunt reținute în țară. Cum să faci să nu ai comisioane la cheltuielile din concediu.
Interesant este că acel comision de conversie oferă trei posibilităţi de alegere a nivelului de taxare. Dacă ai doar cash în buzunar, comisioanele nu mai sunt plătite în străinătate, ci reţinute direct în ţară. Care este varianta fără comisioane la cheltuielile din concediu?
Trebuie să știi că în funcție de țara în care te afli, comisioanele percepute de bănci, dar și de alte entități, variază, fiind mai mari sau mai mici. Atunci când plătești cu cardul la agent economic din străinătate vei plăti un comision de conversie valutară. Dar cum poți minimiza cuantumul unui astfel de comision? Alegi cel mai mic comision de conversie. Spre exemplu, dacă ai de ales între comision de conversie de 1%, 1,25%, 1,50% sau chiar 2%, evident îl vei alege pe cel mai mic, adică pe cel de 1%
Există trei tipuri de comisioane de conversie: cel perceput de banca emitentă a cardului şi deţinătoarea contului din care sunt viraţi banii, cel perceput de principalii emitenţi de carduri la nivel mondial, Visa şi Mastercard, dar și cel perceput de agentul economic.
În momentul în care accepți să faci o plată sau să retragi banii de la bancomat, device-ul pe care faci plata te întreabă ce tip de comision accepți: al băncii emitente, al Visa/Mastercard sau al agentului economic la care faci plata. De reținut este că dacă ai această posibilitate de a alege, trebuie să alegeți întotdeauna comisionul Visa sau Mastercard.
Comisionul de retragere de numerar de la ATM funcţionează şi în străinătate, cu toate că acolo dobânzile la credite sunt mici. Retragerea de numerar de la ATM este cea mai costisitoare metodă de plată pe perioada vacanței. Se aplică comisionul de conversie, iar în plus, este obligatoriu și cel de retragere de numerar.
Dar există oare posibilitatea să nu plătești niciun comision? Existența unui cont în euro la banca din țara de proveninență, atașarea unui card la acest tip de cont, tot în euro, poate fi un atu. În acest caz, turistul trebuie să se abțină să retragă bani de la ATM și să plătească doar cu cardul, astfel beneficiind de comisioane zero. Mai există și varianta cardului Revolut, dar și aici e un cost. După ce se retrag leii, trebuie să mergi să îi transformi în euro sau în valuta ţării în care îşi faci vacanţa. La ce curs? Poate fi și cu 3%-4% cel puţin peste cursul BNR.
Dacă te afli într-o ţară în care moneda de circulaţie este euro, e bine să deții un card în euro, legat la un cont în euro şi să încerci să plăteşti doar cu cardul.