Dacă până acum medicii credeau că virusul produce doar probleme respiratorii, iată că noile studii arată cu totul altceva. Un organ important este afectat gav de COVID-19, iar cercetătorii sunt în stare de alertă!
Dacă în primele luni de la descoperirea virusului, medicii se concentrau pe problemele respiratorii cauzate de coronavirus, aceştia au descoperit că noul COVID-19 afectează şi creierul. Printre simptome se numără anxietate, confuzie, delir sau accident vascular, iar cercetării încearcă acum să afle motivul pentru care coronavirusul este atât de periculos şi din punct de vedere neurologic.
Primele informaţii despre acest subiect au apărut în aprilie, când Japonia a publicat un raport în care era specificat faptul că mai mulţi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au suferit inflamaţii ale creierului (encefalită) sau chiar au dezvoltat scleroză.
“Simptomele la nivel neurologic sunt îngrijorătoare pentru că devin din ce în ce mai agresive. Printre problemele care apar se numără hemoragia cerebrală, psihoza, encefalita, atacul cerebral sau pierderea memoriei”, a explicat Alysson Muotri, cercetător la Universitatea din California, conform Nature.com.
Un lucru important pe care l-au declarat oamenii de știimță este acela că severitatea COVID-19 la nivel pulmonar nu este corelată întotdeauna cu severitatea afectării creierului. De asemenea, un studiu realizat la Universitatea din Liverpool (Marea Britanie) demonstrează că 62% dintre pacienţii care au suferit de probleme neurologice din cauza coronavirusului au avut atacuri cerebrale sau hemoragii, în timp ce 31% au fost confuzi sau au avut episoade de pierdere a memoriei.
“Am văzut tineri care nu aveau niciun fel de probleme neurologice înainte de infectare, ca mai apoi să sufere atacuri cerebrale. Nu am găsit încă o explicaţie pentru acest lucru, din păcate”, a explicat Benedict Michael, medic neurolog.
Doar 0,2% dintre pacienţii cu noul COVID-19 au avut probleme legate de sistemul nervos central, însă aproape 50% dintre cei care au ajuns la Terapie Intesiva au suferit din punct de vedere neurologic.
Bilanțul global al cazurilor de îmbolnăviri este de 29.611.395, din care 935.767 sunt decese, iar 21.544.716 sunt pacienți vindecați. India a depășit pragul de 5 milioane de cazuri, fiind pe locul doi în lume, după SUA cu 6,6 milioane.
În ceea ce priveşte România, până astăzi, 17 septembrie, au fost confirmate 108.690 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În ultimele 24 de ore au fost 1.679 de cazuri noi de COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț transmis de autorități după recordul negativ înregistrat miercuri. Alți 27 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 460 de pacienți.