30 oct. 2020 | 11:02

Atenție, români! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin. Este cea mai căutată, dar s-a descoperit că reprezintă un pericol

Știri generale
Atenție, români! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin. Este cea mai căutată, dar s-a descoperit că reprezintă un pericol
Carnea de pui la ofertă în magazine este plină de superbacterii

În timp ce nord-coreenii au inventat carnea artificială, situația banalei cărni de pui vândută la ofertă ridică din nou probleme. O analiză la nivel european bate monedă pe folosirea antibioticelor în ferme.

Carnea de pui la ofertă, pericol în farfurie. Antibioticele sunt specialitatea casei

Comercianții vând de Revelion carnea rămasă de la Crăciun, pentru a nu pierde nimic. Cu toții știm de existența acestui fapt. Dar pare că, de la o dată în an, România a intrat pe frecvență. Potrivit unui raport ONG german, puiul ieftin vândut în supermarketuri cu prețuri reduse din Europa prezintă riscuri pentru sănătatea umană. În studiu se arată că au fost găsite niveluri ridicate de superbacterii rezistente la antibiotice în acest tip de carne vândut de cei mai mari producători de păsări din întreaga Europă.

  • Au fost analizate produse cumpărate din Germania, Franța, Polonia, Olanda și Spania, dar și mărfuri luate direct de la cumpărător.
  • Oamenii se pot contamina cu aceste superbacterii dacă nu se spală pe mâini după ce pun mâna pe pui sau dacă nu îl gătesc suficient.

Cea mai contaminată carne a fost cea produsă de o campanie germană. E urmată îndeaproape de un grup alimentar francez și de unul olandez. La acești producători, între 36 și 59% dintre eșantioane erau contaminate. Autorii raportului cer Uniunii Europene să limiteze folosirea antibioticelor în fermele de animale, scrie Digi 24. 

Fabrică de pui

Comercianții nu ies în pierdere 

Ce nu se vinde nu e pierdere pentru comercianți. Aceștia pun marfa la raft, la promoție, chiar dacă în unele cazuri se vede cu ochiul liber că termenul de valabilitate este depășit. Unii vânzători din piețe, de exemplu, recunosc că marfa pe care o vând nu este tocmai proaspătă, dar o țin pe raft, poate-poate vreun naiv va da peste ea, căci prețul mic va atrage cu siguranță priviri. Pe asta mizează mai toți piețarii.

Nici legumele și fructele nu se aruncă atunci când se strică. De pildă, bananele sau salata se vând și ele la super ofertă: „În niciun caz produsele care au depășit data durabilității minimale nu trebuie să se mai regăsească la raft. Ele trebuie retrase de la comercializare și distruse” – Mirona Daia, fost director în cadrul ANPC.

Dar asta se întâmplă în teorie. În practică, negustorii nu vor să piardă nimic și vând pericole la promoție. Situația dinainte de Revelion este cu atât mai gravă.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Capital.ro
Ceaiul semifermentat care te ajută la digestie după mesele de Paşte şi te relaxează fără să dea somnolenţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se DAU 12.000 de lei de la STAT. Ce TREBUIE să scrie în CERERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro