Atenție, români! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin. Este cea mai căutată, dar s-a descoperit că reprezintă un pericol

Carnea de pui la ofertă în magazine este plină de superbacterii

În timp ce nord-coreenii au inventat carnea artificială, situația banalei cărni de pui vândută la ofertă ridică din nou probleme. O analiză la nivel european bate monedă pe folosirea antibioticelor în ferme.

Carnea de pui la ofertă, pericol în farfurie. Antibioticele sunt specialitatea casei

Comercianții vând de Revelion carnea rămasă de la Crăciun, pentru a nu pierde nimic. Cu toții știm de existența acestui fapt. Dar pare că, de la o dată în an, România a intrat pe frecvență. Potrivit unui raport ONG german, puiul ieftin vândut în supermarketuri cu prețuri reduse din Europa prezintă riscuri pentru sănătatea umană. În studiu se arată că au fost găsite niveluri ridicate de superbacterii rezistente la antibiotice în acest tip de carne vândut de cei mai mari producători de păsări din întreaga Europă.

  • Au fost analizate produse cumpărate din Germania, Franța, Polonia, Olanda și Spania, dar și mărfuri luate direct de la cumpărător.
  • Oamenii se pot contamina cu aceste superbacterii dacă nu se spală pe mâini după ce pun mâna pe pui sau dacă nu îl gătesc suficient.

Cea mai contaminată carne a fost cea produsă de o campanie germană. E urmată îndeaproape de un grup alimentar francez și de unul olandez. La acești producători, între 36 și 59% dintre eșantioane erau contaminate. Autorii raportului cer Uniunii Europene să limiteze folosirea antibioticelor în fermele de animale, scrie Digi 24. 

Fabrică de pui

Comercianții nu ies în pierdere 

Ce nu se vinde nu e pierdere pentru comercianți. Aceștia pun marfa la raft, la promoție, chiar dacă în unele cazuri se vede cu ochiul liber că termenul de valabilitate este depășit. Unii vânzători din piețe, de exemplu, recunosc că marfa pe care o vând nu este tocmai proaspătă, dar o țin pe raft, poate-poate vreun naiv va da peste ea, căci prețul mic va atrage cu siguranță priviri. Pe asta mizează mai toți piețarii.

Nici legumele și fructele nu se aruncă atunci când se strică. De pildă, bananele sau salata se vând și ele la super ofertă: „În niciun caz produsele care au depășit data durabilității minimale nu trebuie să se mai regăsească la raft. Ele trebuie retrase de la comercializare și distruse” – Mirona Daia, fost director în cadrul ANPC.

Dar asta se întâmplă în teorie. În practică, negustorii nu vor să piardă nimic și vând pericole la promoție. Situația dinainte de Revelion este cu atât mai gravă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI