Atenție, români. ANAF îi vizează pe toți cei care au cont și card bancar

ANAF strânge din ce în ce mai multe informații despre români

Fiscul a început să adune din ce în ce mai multe informații bancare despre români! Recent, ANAF-ul a fost împuternicit să întocmească un registru al tuturor conturilor bancare și de plăți ale firmelor și persoanelor fizice din România.

ANAF strânge din ce în ce mai multe informații despre români

Codul de procedură fiscală deja prevedea că autoritățile au acces la listele persoanelor care deschid sau închid conturi bancare sau care folosesc casete de valori, dar acum plaja de informații s-a lărgit.

Registrul conturilor bancare și de plăți ale persoanelor fizice și juridice va fi întocmit de Fisc, în curând, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 111/2020, așa cum redacția noastră deja a atenționat luna trecută. Acesta va permite identificarea rapidă a oricărei persoane care deține conturi identificate prin IBAN, de către autoritățile statului.

ANAF strânge din ce în ce mai multe informații despre români
ANAF strânge din ce în ce mai multe informații despre români

Ce informații înregistrează ANAF

De fapt, registrul va conține informații despre titularii conturilor (cine deține dreptul de semnătură și cine pretinde că acționează în numele clientului), beneficiarii reali ai conturilor, conturile în sine (numărul IBAN, data deschiderii și închiderii) și casetele de valori (numele concesionarului, perioada de concesionare).

Aceeași ordonanță prevede că Fiscul poate obține, mai nou, informații despre conturile pe care persoanele fizice și juridice le au la instituțiile de plată și la instituțiile emitente de monedă electronică, inclusiv informații despre tranzacțiile făcute, persoanele care au drept de semnătură, persoanele care acționează în numele clienților și beneficiarii reali ai conturilor. Așadar fiscul are acces și la plățile făcute.

Ce face Fiscul cu aceste informații? ”Strict pentru activitatea proprie, Fiscul poate utiliza aceste informații primite de la instituțiile de credit în scopul identificării de posibile neconcordanțe între informațiile declarate în mod voluntar de către contribuabil și informațiile bancare primite de la instituțiile de credit (de exemplu, cu privire la veniturile/cheltuielile realizate în raport cu încasările/plățile desfășurate), acest scop putând fi extins către ideea identificării posibilelor acte de evaziune fiscală, iar pe de altă parte în scopul eficientizării activității de executare silită”, a spus Lavinia Negoiță, senior tax consultant la Viboal FindEx, pentru avocat.net.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI