Atenție, pensionari. Se recalculează pensiile. Oamenii vizați de aceste schimbări

Atenție, pensionari. Se recalculează pensiile. Oamenii vizați de aceste schimbări

O nouă lege care este publicată în Monitorul Oficial răstoarnă tot. Sunt pensii care urmează să fie recalculate. Conform unui act normativ care a apărut la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial, românii ce au ieșit la pensie anticipat parțial din anul 2011 și până la mijlocul anului 2016 vor putea să ceară recalcularea pensiilor începând de joi.

Atenție, pensionari. Se recalculează pensiile

Dar mare atenție, deoarece recalculările pensiilor se vor face numai la cerere, iar dacă vor fi mărite, ele vor fi acordate pentru viitor, întrucât nu este vorba de nicio plată retroactivă.

Însă legea care va bucura mii de pensionari este legea nr. 216/2017, ce vine in completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Conform documentului menționat, românii ieșiți la pensie înainte de iulie 2016 și au avut parte de condiții vitrege, acum, statul român încearca să se revanșeze față de ei.

”Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul – n. red.).

Recalcularea (…) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, se prevede în Legea nr. 216/2017.

De asemenea, un alt amănunt important de știut din legea pensiilor, este acela că începând cu data de 17 iulie 2016, ”cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, mai prevede documentul citat.

Câți pensionari sunt în România

Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul trimestrului II a fost de 5,132 milioane de persoane, în scădere cu o mie persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a ajuns la 1.436 de lei, în creştere cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, indică datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate în luna septembrie 2020.

Astfel, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.380 lei. Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51% (în comparație cu 50,8% în trimestrul precedent).

Mai mult, în trimestrul II al anului în curs, comparativ cu trimestrul II din 2019, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 27.000 de persoane,

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI