Atentatele din Sri Lanka: unul dintre atacatorii sinucigași, filmat în timpul atacului – VIDEO

Autor: Ciprian Ioana - 20:15, 23 apr. 2019
Foto: captură video BBC

Au apărut primele imagini cu unul dintre atacatorii sinucigași care a provocat una dintre exploziile din Sri Lanka.

În imaginile făcute publice, se vede un tânăr cu rucsac, care intră liniștit într-o biserică din Sri Lanka. Se întâmplă chiar în timpul slujbei de Paştele catolic.

El intră în biserică, trece printre enoriașii adunați la slujbă și apoi detonează bomba pe care o avea asupra lui.

Momentul cu unul dintre atacatori, suprins de camerele video:

Cel mai recent bilanţ oficial indică 321 de morţi şi 500 de răniţi în atentatele din Sri Lanka. Printre cei morți se află cel puţin 45 de copii şi adolescenţi, inclusiv un bebeluş în vârstă de un an și jumătate.

Atentatele din Sri Lanka, atribuite grupărilor radicale islamiste

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat marţi aceste atentate ”care au vizat cetăţeni din ţările coaliţiei (anti-SI) şi creştini”, prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq.

Autorităţile din Sri Lanka atribuie aceste atacuri mişcării islamiste locale National Thowheeth Jama’ath (NTJ), care nu l-a revendicat, şi caută să afle dacă aceasta a primit vreo susţinere logistică internaţională. Se pare că doi fraţi, atacatori sinucigași, au jucat un rol-cheie în aceste atentate.

Ancheta arată, în primele concluzii, că atacurile ar putea să fi fost comise ca răspuns faţă de recentul masacru la două moschei de la Christchurch, din Noua Zeelandă. Acele atacuri s-au soldat cu 50 de morţi.

Cei doi bărbați kamikaze, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, ar fi fost fiii unui comerciant bogat și ar fi condus o ”celulă teroristă”. Mai mulţi membri ai acestei familii sunt interogaţi de poliţie.

În total, 40 de persoane au fost arestate până acum și audiate.

În Sri Lanka se aflau, la momentul atacurilor, și mai mulți elevi români. Ministerul de Externe de la București a anunțat, marți, că ei s-au întors cu bine acasă

„La data de 23 aprilie, din cauza evoluțiilor din Sri Lanka, grupul de elevi de la un liceu din Iași aflat într-un schimb de experiență în acest stat, a revenit, în siguranță, în România. Aceștia au beneficiat de sprijinul reprezentanților Ambasadei României la Colombo și al Consulatului Onorific al României la Kandy, fiind escortați de poliția locală până la Aeroportul Internațional din Colombo. Totodată, pentru facilitarea conexiunii către București, cetățenii români au primit sprijin din partea Ambasadei României la Doha”.
Comunicat MAE

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI