În ultimele zile, Camera Deputaților trece printr-o situație fără precedent, după ce un grup de hackeri au reușit să acceseze baza de date. Conform unor informații de ultimă oră, a avut loc un atac cibernetic la Camera Deputaților, în urma căruia, inclusiv buletinul lui Marcel Ciolacu şi alte informaţii, au fost furate de hackeri.
Update, marți, 30 ianuarie 2024, ora 16:25. Se pare că hackerii au trimis prima cerere de răscumpărare, pe adresa oficială de e-mail a instituției, după atacul cibernetic la Camera Deputaților. Surse guvernamentale au dezvăluit că aceștia au cerut 0,8 bitcoin în schimbul informațiilor furate, echivalentul a 40.000 de euro.
Știre inițială:
O zi grea în Camera Deputaților, conform unor surse din interior. Informațiile de ultim moment spun că astăzi a avut loc un atac cibernetic la Camera Deputaților, fiind vorba de o breșă de securitate în sistemul informatic al instituției.
Citește și: Andreea Marin, folosită de hackeri pentru înşelătorii pe internet. Ce avertisment a transmis vedeta
A fost emis și un comunicat pe marginea incidentului, în care se menționa că nu există o solicitare de răscumpărare a datelor, dar în mod cert au fost sustrase documente importante, printre care și buletinul lui Marcel Ciolacu şi alte informaţii:
„În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. A avut loc într-adevar o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor.
Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, menționează Secretariatul General al Cemerei Deputaților, conform Antena 3.
Din primele informații, preluate și de Digi24, se pare că ar fi apărut pe internet un anunț al unui grup de hackeri, anunț care spune că baza de date a Camerei Deputaților ar fi fost spartă, iar în urma acestei breșe de securitate, inclusiv buletinul lui Marcel Ciolacu şi alte informaţii, au fost furate de hackeri.
Dacă în primă fază Secretariatul Camerei Deputaților nu făcea precizarea că s-ar fi cerut o răscumpărare, conform sursei citate, se pare că ar exista o astfel de cerere, care se ridică la suma de 0,8 bitcoin, mai exact 30.000 de euro.
Vezi și: Hackeri pe social media. Cum poți scăpa de problemele din mediul online
Informațiile mai relevă că s-ar fi sustras din baza de date și actele de identitate ale lui Kelemen Hunor, precum și documente medicale, contracte bancare sau date privind autoturismele personale ale deputaților.
Incidentul ar fi primul de o asemenea anvergură în România, iar sursele citate anterior spun că deja ar fi intrat pe fir Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) și SRI, prin intermediul Departamentului Cyberint, demarând deja anchete pentru a stabili cum s-au întâmplat lucrurile și cum s-a ajuns la această breșă de securitate.