Evaluarea EMA a vaccinului COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a progresat în ultimele săptămâni. Deși în plină evaluare, AstraZeneca a anunțat recent că lucrează la o nouă versiune a vaccinului anti-covid. În afară de cel deja existent, cercetătorii pregătec o altă versune, actualizată la noua tulpină.
EMA spune, legat de vaccinul AstraZeneca, că până în prezent, s-au evaluat mai multe dovezi. Acestea fac referire la siguranța și eficacitatea provenind dintr-o analiză combinată a datelor clinice interimare din patru studii clinice.
Aceste studii sunt în desfășurare în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Cel mai recent pachet clinic a fost primit pe 21 decembrie și este în prezent evaluat. CHMP a evaluat deja date din studii de laborator , non-clinice, și evaluează în prezent date privind calitatea vaccinului, privind ingredientele sale și modul în care este fabricat.
În tot acest timp AstraZeneca anunță, în parteneriat cu cercetătorii de la Oxford, dezvoltarea unui nou vacin anti-covid, actualizat pentru noua tulpină. Oamenii de știință lucrează la reconfigurarea platformei lor de vaccin, se arată într-un raport.
Un purtător de cuvânt al Oxford a declarat că universitatea evaluează cu atenție impactul noilor variante asupra imunității vaccinurilor și evaluează procesele necesare dezvoltării rapide a vaccinurilor COVID-19 ajustate, dacă acestea vor fi necesare. AstraZeneca Plc, Moderna și CureVac testează, de asemenea, dacă produsele lor vor putea proteja împotriva variantelor cu răspândire rapidă.
La finalul anului trecut, tot cei de la AstraZeneca anunțau un parteneriat cu cercetătorii ruși, dezvoltatorii vaccinului SPUTNIK V, pentru a găsi o altă formă de medicație pentru combaterea infecțiilor cu COVID-19.
Legat de acest aspect cele două companii farmaceutice au anunțat că testarea cu vaccinul combinat va începe în februarie 2021. Datele raportate până acum, arată o rată mai mare de eficacitate a vaccinului rusesc, SPUTNIK V, de 94%. Vaccinul AstraZeneca, conform datelor, ar avea o eficacitate de doar 71%.
Se așteaptă ca vaccinul, numit COVID-19 Vaccine AstraZeneca, să funcționeze pregătind corpul pentru a se apăra împotriva infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2. Vaccinul COVID-19 AstraZeneca este alcătuit dintr-un alt virus care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2.
Adenovirusul în sine nu se poate reproduce și nu provoacă boli. Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează gena SARS-CoV-2 în celulele din corp. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina spike.
Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce apărări naturale, anticorpi și celule T, împotriva acestei proteine. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să-l atace.
Anticorpii și celulele T pot lucra împreună pentru a ucide virusul. Și astfel previn intrarea acestuia în organism și distrug celulele infectate, contribuind astfel la protejarea împotriva COVID-19.