Astăzi este Ziua Pompierilor din România. De ce este această dată atât de importantă

Astăzi este Ziua Pompierilor din România. De ce este această dată atât de importantă
Ziua internațională a Pompierilor zi importantă

În fiecare an, pe data de 13 septembrie aniversăm Ziua Pompierului din România. Evenimentul anual ne oferă ocazia de a ne aduce aminte episodul glorios din istoria națională, lupta de pe Dealul Spirii purtată de compania de pompieri din București împotriva oștirii otomane.

Ziua Pompierilor din România zi importantă

Pompierii sunt sărbătoriți începând din anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism și devotament de care au dat dovadă. în 1848, atunci când au apărat Revoluția pașoptistă împotriva intervenției otomane, în bătălia din Dealul Spirii, de la care se împlinesc 171 de ani. Bătălia din Dealul Spirii de la București a fost un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de luptă ale ostașilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829.
Această zi de sacrificiu şi de glorie a rămas întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari, data de 13 septembrie fiind declarată “Ziua Pompierilor din România”, ziua în care se comemorează eroii pompieri căzuţi la datorie şi se celebrează devotamentul, curajul şi spiritul de sacrificiu al reprezentanţilor acestei arme nobile.

13 Septembrie zi specială pentru România

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem, pentru a o salva pe a semenilor. Pompierii au dat întotdeauna dovadă de curaj și devotament și au acționat imediat în situații greu de imaginat. Au fost pregătiți pentru a lupta în incendii, inundații sau alte calamități care, de multe ori, le-au pus propria viață în pericol pentru a salva viețile, bunurile și valorile materiale ori spirituale ale națiunii.

Astăzi, pe lângă prevenirea şi stingerea incendiilor, pompierii execută descarcerarea şi salvarea persoanelor în urma accidentelor de orice natură, intervin la inundaţii şi la alte dezastre, acordă, în cadrul SMURD, primul-ajutor calificat, practic sunt prezenţi acolo unde viaţa şi bunurile concetăţenilor noştri, precum şi mediul sunt ameninţate de manifestarea riscurilor naturale sau antropice. Pentru a îndeplini aceste misiuni este nevoie de pricepere, curaj şi spirit de sacrificiu.
Masină de pompieri
Zi importantă pentru România Ziua Pompierilor

Oficializarea Zilei Pompierilor în România

Ziua Pompierului din România a fost legal oficializată după război, prin legea 121/1996, lege privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, dar și prin Hotărârea Guvernului 1490/2004, pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Urmăriți Playtech.ro și pe