Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade s-a produs, marți, în județul Buzău. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a anunțat că în urma verificărilor efectuate nu s-au înregistrat efecte ale cutremurului. Pompierii verifică în continuare clădirile cu risc seismic din Centrul Vechi al Capitalei.
„În urmă cu scurt timp s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, cu intensitatea de 4.5 grade Richter. În acest moment, nu sunt înregistrate efecte ale cutremurului și efectuăm o verificare a integrității cladirilor din zona Centrului Istoric”, este anunțul făcut de ISUBIF.
Pompierii informează că în cazul unui cutremur major clădirile trebuie părărsite calm, iar drumul spre ieșire trebuie verificat cu grijă. Trebuie evitată rănirea provocată de căderea unor tencuieli sau cărămizi la ieșirea din clădire, utilizând o cască de protecție sau un scaun.
Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. și evacuarea prin golul astfel creat.
„În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare”, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Cutremurul cu magnitudinea de 4,5 grade s-a produs marți, 3 septembrie 2019, la ora 14:52, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri.