Polițele de asigurare pentru proprietari sunt foarte benefice. Ele asigură distrugerea și posibilele daune aduse interiorului unei locuințe, dar și exteriorului acesteia. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă la anumite lucruri înainte de a face acest pas.
Asigurarea locuinței este disponibilă în două forme: asigurare obligatorie PAD și asigurare facultativă. Prima este impusă de lege, însă nu acoperă atât de multe daune cât acoperă asigurarea de locuință facultativă.
Din păcate, România este țara europeană cu cele mai puține locuințe asigurate, având în vedere că asigurarea de calamitate este obligatorie prin lege, iar asigurările facultative sunt obligatorii pentru toți cei care au locuințe finanțate de bancă.
Poliția de asigurare obligatorie (PAD) asigură asigură 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea construcției este mai mare.
Pe de cealaltă parte, asigurarea facultativă acoperă riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.
Mai mult de atât, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale. Aici vorbim despre asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane, precum vecinii.
În general, tarifele acestor asigurări sunt determinate de riscul asigurătorului e a depune o cerere de despăgubire. Prin urmare, ei evaluează acest risc pe baza istoriei revendicărilor asociate cu locuința, starea ei și cartierul.
În România, cea mai întâlnită locuință este cea de tip A. Cele de tip B sunt mai des întâlnite în mediul rural. Pentru ambele tipuri de locuințe, prețul polițelor pentru asigurarea lor vor fi următoarele:
Iată ce pași va trebui să urmezi înainte de a face asigurarea locuinței: