Ascensiunea lui Vladimir Putin, devenind unul din cei mai puternici oameni din lume, este una plină de mistere și secrete bine ascunse în sertarul de la Kremlin, dar se pare că unele dintre acestea au fost scoase la iveală de celebra publicație franceză Le Monde. De-a lungul timpului au existat speculații despre așa-zisele trupe ultra secrete conduse de Putin și care i-au îndeplinit ordinele, și chiar asasinatele la comandă. Dacă este adevărat sau nu, poate istoria, poate noi jurnaliștii le vom descoperi, în timp.
Unul din cele mai puternice servicii secrete din lume, GRU (Serviciul de Informaţii Militare), este recunoscut pentru oamenii care fac parte din această structură ca fiind eficienți, duri și loiali leader-ului de la Kremlin. De curând, în paginile publicației franceze Le Monde, au ieșit la iveală lucruri alarmante și îngrijorătoare, informații cu privire la agenți ai GRU care, se presupune, ar fi făcut asasinate la comandă, din ordinul direct al lui Vladimir Putin. Aceste informații dezvăluie faptul că un număr de 15 agenți GRU ar fi activat, în mare parte, în estul Franței, dar și în alte state europene, dar și în cele două țări vecine României, Bulgaria și Republica Moldova.
Unul din cele mai importante atacuri, presupus a fi fost făcute de agenți GRU, în 2018, mai exact în luna martie, în orăşelul britanic Salisbury, a fost cel cu o neurotoxină care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal. Atunci serviciile de contraspionaj din Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, susţinute de ţări partenere, au lansat operaţiuni intense pentru depistarea agenţilor ruşi activi în Europa occidentală. Rezultatele acelei anchete au scos la iveală faptul că a existat o trupă de elită, formată din 15 agenți ruși GRU, care au circulat prin Europa în perioada 2014-2018 și au acționat la comandă, producând astfel de atentate.
Tot publicația Le Monde, prin sursele pe care le-au avut la dispoziție, afirmă faptul că Franța a fost doar ”un traseu intermediar de trecere” pentru alte operațiuni desfășurate pe teritoriul european, unii dintre cei 15 agenţi ruşi efectuând operaţiuni în Marea Britanie, Bulgaria, fosta regiune ucraineană Crimeea, Republica Moldova şi Muntenegru. Din păcate autoritățile franceze, care în continuare încearcă să elucideze acest caz, nu au făcut, până la acest moment, nicio arestare și nici nu au putut descoperi dacă există vreo legătură directă între cei 15 agenți și Ambasada Rusă de la Paris.