Cum trebuie să gestionezi mai bine cumpărăturile pentru a nu face risipă și ce poți face cu anumite resturi de mâncare? Poți să refolosești multe din preparatele rămase în diverse alte rețete. Ai mai jos câteva trucuri care să te ajute să eviți să arunci alimente/produse. În țării occidentale sunt aruncate la gunoi mii de tone de alimente, timp în care în alte țări oamenii mor de foame.
Mii de tone de alimente sunt aruncate anual la gunoi în țările occidentale, timp în care în unele țări oamenii mor pe capete de foame.
Câteva studii au demonstrat că în Spania o persoană aruncă pe an peste 160 de kilograme de alimente. În întreg lanțul alimentar 42% din produse sunt risipite după ce ajung la consumator.
Conform Federației Spaniole a Hotelurilor și Restaurantelor, 60% din mâncare ajunge să fie aruncată pentru că nu s-a apreciat corect nevoia de produse care urmează să fie preparate și 30% din cauza gestionării proaste a condițiilor de conservare.
Ai grijă la super oferte – mereu aceste oferte fac tuturor cu ochiul și îi fac să cumpere în exces și ceea ce nu au nevoie. Este vorba aici de alimente care sunt scoase la reducere pentru că au un termen de valabilitate care se apropie de limită. Dacă iei ceva din această categorie, pune în coșul de cumpărături ce crezi că o să mănânci în ziua cu pricina sau în următoarea.
Fă o listă de cumpărături – este foarte important să pleci de acasă cu o listă de cumpărături, după ce te-ai gândit la mesele pe care urmează să le prepari pentru toată săptămâna. În felul acesta eviți să iei în plus sau ce îți cade la mână și să achiziționezi produse care o să rămână foarte mult timp la tine în dulap sau care o să se strice.
Nu cumpăra alimente în recipiente mari – multe dintre produsele care se vând la o pungă mare sau la borcane duble au un minus la preț, dar oferta aceasta nu trebuie să te încânte să ai în casă mai mult decât poți consuma pentru că exact plusul acela va ajunge în cele din urmă la gunoi.