23 nov. 2023 | 16:03

Artistele din România care au murit de tinere. O clipă pe scenă, o eternitate în sufletele românilor

Monden
Artistele din România care au murit de tinere. O clipă pe scenă, o eternitate în sufletele românilor
Unele s-au luptat cu boli incurabile, altele au decis să își încheie socotelile cu viața. Totuși, muzica lor va dănui pentru totdeauna

Cei care au crescut cu muzica lor le știu prea bine pe artistele din România care au murit de tinere. Au crescut cu șlagărele lor și au fost șocați să afle că au plecat dintre noi. Au fost multe momente în care scena muzicală din România a sărăcit din cauza dispariției unora dintre cele mai iubite artiste. În timp ce unele au pierit din cauza unor boli incurabile, altele au ales să își pună capăt zilelor, iar într-unul dintre cazuri, un incident șocant însemnat sfârșitul tragic al unei cântărețe.

Lumea artistică din România, mai săracă fără Rona Hartner

Născută pe 9 martie 1973, Rona Hartner, cântăreață și actriță, a murit astăzi, 23 noiembrie 2023, după ani de zile în care s-a luptat cu o boală incurabilă. 

Însă cancerul nu a reușit să îi risipească niciodată zâmbetul de pe buze, optimismul pe care îl afișa mereu și încrederea în Dumnezeu. Rona Hartner a trecut prin încercări teribile și la doar 50 de ani și-a găsit sfârșitul.

A fost diagnosticată, inițial, cu cancer la colon. A reușit să treacă cu bine peste această cumpănă, cu ajutorul unui tratament inovativ în Franța.

Dar medicii i-au dat o altă veste. Cancerul a revenit și îi afectase plămânii și creierul. Rona a fost uimită, mai ales că ea nu fuma. Și-a dat seama că boala a venit pe un fond de suferință și stres. S-a chinuit singură și nu a vrut să împovăreze pe nimeni cu chinurile sale. 

Vezi și: Dramele trăite de Rona Hartner: trei tentative de suicid și mari suferințe în dragoste: „Le-am tras cu spatele meu până când totul s-a făcut praf, sănătatea, totul”

Apoi, s-a îmbolnăvit, iar medicii i-au spus direct că nu are prea multe șanse la viață. S-a stins din viață când viața abia începea să i se arate. Avea planuri și proiecte și spunea că simte că misiunea ei pe Pământ nu s-a încheiat.

Planurile divine au ignorat spusele ei, iar sora ei a anunțat că Rona nu mai este printre noi.

Vedeta a dus o viață plină: de proiecte, de artă, de bucurii, de tristeți, de obstacole, suferință, credință și răzvrătire, optimism și depresii, deopotrivă, iar într-un final s-a stins.

Artistele din România care au murit de tinere

Povestea Ronei Hartner nu este singura. România a fost marcată de moarte mai multor artiste care au părăsit această lume poate mult prea devreme. 

Anca Parghel

Moartea îndrăgite Anca Parghel a fost primită cu mare durere de către fanii și apropiații ei. 

Cântăreața de jazz a murit pe 5 decembrie 2008, în Timișoara. Cu doar șase luni înainte ea a fost diagnosticată cu o formă de cancer ovarian, iar la finalul lunii iunie 2008 a fost operată. 

Anterior cu câțiva ani, artista a fost diagnosticată cu cancer la sân, peste care a reușit să treacă învingătoare. 

Citește și: Fiul Ancăi Parghel, mărturisiri sfâşietoare la 13 ani de la moartea mamei sale: “Îmi dă putere, de acolo, din cer” EXCLUSIV

La începutul lunii noiembrie 2008, cântăreața a fost internată la Spitalul Universitar de Urgență Elias după complicațiile apărute în urma bolii. 

A făcut mai multe tratamente, dar a murit pe 5 decembrie. Anca Parghel a fost o reală revelație pentru muzica jazz din România. Avea o voce inconfundabilă, har pe care l-a transmis și celor doi fii ai săi: Ciprian și Tudor. 

Mădălina Manole

O altă moarte care a cutremurat România a fost cea a Mădălinei Manole. Spre deosebire de cele două artiste menționate mai sus, cântăreața nu suferea de o boală incurabilă. Totuși, o altă boală i-a luat viața: depresia. 

Mădălina Manole a murit pe 14 iulie 2010. Ea a fost găsită într-o baltă de sânge cu capul spart, lângă baie. 

Alături de ea a fost găsit un bidon cu o substanță chimică. Vedeta avusese în urmă cu trei săptămână o tentativă de suicid cu ibuprofen și paracetamol. 

Mădălina Manole a decis să își ia viața, dar subiectul controversat al morții sale încă trezește și astăzi interes.

Era supranumită Fata cu părul de foc și a făcut parte din Cenaclul Flacăra, iar apoi a început să câștige premii și să scoată cele mai iubite șlagăre ale timpurilor.

Te-ar putea interesa: Mădălina Manole ar fi împlinit azi 56 de ani. Fostul ei profesor de canto face dezvăluiri tulburătoare: ”Îi recunoșteai vocea, dintr-o mie, la radio. Era o fată veselă și ambițioasă” EXCLUSIV

A fost căsătorită cu compozitorul Șerban Georgescu, însă a divorțat după ce a fost înșelată. În 2009, artista a născut un băiețel al cărui tată este Petru Mircea. S-au căsătorit apoi, însă în ziua când trebuia să împlinească 43 de ani, Mădălina Manole s-a sinucis după ce a ingerat Furadan, o substanță toxică. 

Vedeta a lăsat un bilet de adio, iar moartea ei este un subiect sensibil și astăzi pentru toți cei care au iubit-o și s-au bucurat de muzica ei. 

Laura Stoica

O altă moarte care a zdruncinat România și a lăsat scena muzicală cu un gol imens a fost tragica dispariție a Laurei Stoica. Extrem de iubită și adorată de public, cântăreața a murit pe 9 martie 2006 într-un accident cumplit.

Tânărul care a provocat accidentul a murit și el. Laura avea doar 38 de ani și în momentul în care a părăsit această lume era însărcinată. Tatăl copilului pe care îl aștepta cu nerăbdare a murit și în același accident, fiind șoferul mașinii în care se afla Laura. 

Trei oameni au murit în tragicul eveniment care a avut loc în jurul orei 21:00, pe șoseaua București-Urziceni. 

Laura Stoica venea de la un concert și la volan era logodnicul ei, Cristian Mărgescu.

Vezi și: 9 martie 2023. 17 ani fără Laura Stoica. Marele regret al mamei artistei: „O mai ascult la radio, din când în când” EXCLUSIV

Un șofer de 22 de ani a fost responsabil de producerea accidentului. S-a bănuit că acesta ar fi adormit la volan și ar fi intrat pe contrasens. 

Cântăreața a lăsat în urmă piese legendare precum Un actor grăbit, Focul sau Mai Frumoasă, melodii care vor vorbi pentru întotdeauna în numele ei și îi vor continua povestea pe care nu a apucat să o trăiască.

Mălina Olinescu

O altă moarte șocantă a fost cea a Mălinei Olinescu. Nici de data aceasta nu a fost vorba despre vreo boală, ci despre propria voință.

Mălina Olinescu a murit pe 12 decembrie 2011, după ce a căzut de la etajul șase al blocului în care locuia în zona Gării de Nord din București.

Vedeta a decis să își pună capăt zilele alegând o metodă violentă de a face asta. Echipajul de medici ajuns la fața locului a încercat vreme de 30 de minute să o resusciteze, însă fără succes.

La acea vreme, autoritățile au deschis dosar penal pentru a vedea cum s-a produs decesul artistei. Indiciile au arătat că Mălina s-a sinucis. 

Află și: EXCLUSIV Ce scrisori sfâșietoare îi scria Mălina Olinescu mamei sale Doina Spătaru: ”Mami, vreau să vii cât mai repede acasă!”

Ea avea numai 37 de ani și era fiica cântăreței Doina Spătaru și a actorului Boris Olinescu.

A participat la Școala Vedetelor și a devenit cunoscută în toată țara. A luat apoi premiul I la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea Șlagăre. A lăsat în urmă durere, dar și o moștenire artistică de necontestat. 

Mihaela Runceanu

O moarte intrigantă, care a lăsat România în șoc. Mihaela Runceanu a fost ucisă în propria casă, pe 1 noiembrie 1989.

Ancheta judiciară de la acea vreme a arătat că artista dormea când asasinul a ucis-o prin strangulare cu cablul de la telefon. Criminalul a luat lucrurile de preț din casă, a turnat mai multe canistre cu benzină peste cadavru și i-a dat foc.

Vezi și: Chiriașii din casele în care au fost omorâți Ioan Luchian Mihalea și Mihaela Runceanu fug îngroziți. Dezvăluirile preotului și ale unui maestru Reiki îți dau fiori EXCLUSIV

Întreaga țară a fost cutremurată de fapta violentă și complet neașteptată. Criminalul cântăreței, Daniel Cosmin Ștefănescu, a reușit să fure din casa acesteia un videocasetofon, un magnetofon, un televizor, un pick-up, un amplificator, două cartușe de țigări Kent cafea, băutură, cosmetice, bijuterii și trei carnete CEC.

Mihaela Runceanu avea doar 34 de ani când a fost ucisă. A primit o mulțime de premii și se afla în apogeul carierei sale. Succesul ei era fantastic, iar astăzi, muzica ei dăinuie mai vie ca niciodată. 

Maria Macsim Nicoară

O moarte învăluită în mister este cea a mezzo-sopranei Maria Macsim Nicoară. Ea a decedat pe 24 decembrie 2020, însă se afla în stare gravă din luna mai, după ce a suferit mai multe leziuni cerebrale în urma unei căzături pe scări în propria locuință.

Avea 52 de ani și pe 9 mai 2020 a fost transportată de urgență la spital după ce a căzut pe scările din propria casă. A fost găsită de soțul ei, care a sunat la ambulanță după mai multe ore de la producerea incidentului, ceea ce a făcut autoritățile să îl trateze ca fiind suspect.

Citește și: S-a schimbat tot ce știam despre cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară: „A fost violență”

În luna martie a anului 2023, judecătorii Curții de Apel Iași au decis că soțul mezzo-sopranei care a murit în condiții suspecte, Codrin-Constantin Nicoară, este absolvit de acuzațiile de omor. 

Judecătorii au decis, însă, ca acesta să fie judecat pentru neglijență, având în vedere că a raportat târziu incidentul care a dus la moartea soției sale.

Cancer, crime, suiciduri sau morți suspecte, toate acestea au făcut ca scena artistică din România să sufere după dispariția unora dintre cele mai apreciate cântărețe. Artistele din România care au murit de tinere au lăsat în urma lor o viață de muncă și piese care vor dăinui pentru totdeauna.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear care a marcat omenirea
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Capital.ro
Culorile în care să te îmbraci la prima întâlnire pentru a face o bună impresie | Sunt şase nuanţe cu care poţi da lovitura
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
A început PLATA PENSIILOR, se DAU și în WEEKEND! ANUNȚUL Poștei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro