Armata din Rusia copiază manualul mercenarilor Wagner. Adică, printre alte câte or stipula regulamentele mercenarilor, armata rusă recrutează deținuți din închisori pentru a-i trimite în linia întâi de pe frontul din Ucraina. Ce se întâmplă acum în război.
Armata lui Vladimir Putin copiază metoda folosită de grupul de mercenari Wagner, pro-Kremlin și recrutează pușcăriași direct din închisori pentru a lupta în Ucraina, anunță serviciile ale Marii Britanii.
Ministerul britanic al Apărării a transmis, ieri, printr-o actualizare, că, de la începutul anului, Ministerul Apărării din Rusia a „intensificat o schemă de recrutare a prizonierilor ruși pentru a lupta în Ucraina”.
Astfel, se pare că până la 10.000 de deținuți ar fi fost înrolați numai în luna aprilie 2023, potrivit spionajului britanic. De asemenea, și alte investigații au ajuns la concluzia că Rusia recrutează deținuți pentru a-i trimite în lupătă în Ucraina, scrie Business Insider.
În plus, ministerul britanic al Apărării a descris evenimentul ca făcând parte dintr-un „efort mai amplu și intens al armatei ruse de a-și consolida efectivele, încercând în același timp să evite implementarea unei noi mobilizări obligatorii, care ar fi foarte nepopulară pentru publicul rus”.
Recrutarea deținuților pentru a lupta în Ucraina este o tactică folosită pe scară largă de către grupul de mercenari ruși Wagner, care a trimis astfel zeci de mii de prizonieri în Ucraina.
Grupul Wagner este patronat de oligarhul rus Evgheni Prigojin și a fost acuzat de crime de război atât în Ucraina, precum și în unele părți ale Africii, unde trupele sale sunt prezente, de asemenea.
Însă, nu este clar exact câți prizonieri are Wagner în Ucraina înainte de a pierde dreptul de a mai recruta deținuți din Rusia. Americanii estimau în decembrie 2022 că miliția Wagner avea circa 40.000 de prizonieri desfășurați în Ucraina.
Pe de altă parte, Evgheni Prigojin spunea în luna februarie a acestui an că a încetat să mai recruteze oameni din în închisori. Asta s-a întâmplat după ce s-a afșat că deținuții nu mai doreau să se înroleze, chiar dacă puteau astfel să scape definitiv de pedepse după șase luni petrecute pe front.
Nu în ultimul rând, experții și soldații care au ajuns ca prizonieri în mâinile rușilor au mărturisit că prizonierii recurtați de Wagner sunt folosiți pe post de „carne de tun” în Ucraina.