30 ian. 2024 | 11:12

Are dreptul Poliția Locală să te oprească în trafic? Când se poate întâmpla asta

Stiri social
Are dreptul Poliția Locală să te oprească în trafic? Când se poate întâmpla asta
Ce trebuie să știi

Mulți șoferi cred că pot evita cu ușurință sancțiunile în fața poliției locale, subestimând competențele acestora. Această gândire greșită vine din niște mituri vehiculate între șoferi, care susțin că doar poliția rutieră are autoritatea de a amenda conducătorii auto. Are dreptul Poliția Locală să te oprească în trafic? Surprinzător, răspunsul scurt este da.

Are dreptul Poliția Locală să te oprească în trafic?

Polițiștii locali au dreptul de a aplica amenzi în cazul încălcării noilor reglementări din Codul Rutier, adăugate prin adoptarea Legii 335/2022.

Citește și Rămâi fără permis auto un an de zile. Greşeala care te lasă pieton pe loc, poliţiştii nu stau la discuţii

Conform modificărilor, deținătorii de autovehicule au o obligație legală suplimentară: aceea de a furniza polițistului local, nu doar agenților de circulație, așa cum era anterior, informații detaliate despre persoana care a condus respectivul vehicul.

Această măsură are ca scop facilitarea identificării și sancționării șoferilor care practică oprirea sau parcarea neregulamentară. 

În cazul în care autovehiculul este împrumutat, proprietarii trebuie să transmită informații privind identitatea șoferului nu doar la cererea poliției rutiere, ci și la solicitarea poliției locale, conform prevederilor noii legi.

Poliția Locală te poate amenda

De asemenea, polițiștii locali sunt autorizați să impună amenzi de până la 2.900 de lei pentru persoane fizice și de până la 14.500 de lei pentru persoane juridice, în situația în care nu primesc răspuns la solicitările lor.

Citește și Amendă pe loc de aproape 3.000 de lei pentru şoferii care au aşa ceva în maşină. Legea s-a schimbat, atenţie mare!

Conform prevederilor Codului Rutier, „La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.”

Astfel, poliția locală are competența de a amenda șoferii care opresc sau parchează în mod neadecvat vehiculele, intervenind în situații legate de circulația pe drumurile publice.

Când are autoritate Poliția Locală să te oprească?

Conform modificărilor legislative din 2022, rolul poliției locale în trafic este clar definit. Articolul 7 stipulează că Poliția Locală are dreptul să oprească autovehicule exclusiv pentru a îndeplini atribuțiile conferite de legea respectivă, având în vedere fluidizarea traficului.

De exemplu, polițiștii locali nu au competența să te oprească pentru nerespectarea purtării centurii de siguranță sau pentru depășirea vitezei, deoarece nu dispun de echipamente radar.

Citește și: Amenzi de mii de lei pentru românii care circulă cu aceste maşini noaptea. Legea care i-ar ţine pe şoferi în casă, veste rea

Pe de altă parte, Poliția Locală are dreptul să constate și să sancționeze contravenții legate de oprire și staționare, parcarea ilegală sau accesul interzis, inclusiv posibilitatea de a ridica automobilele în cauză.

Adițional, aceștia pot interveni atunci când constată încălcarea normelor privind masa maximă admisă a autovehiculului sau dreptul de acces pe anumite sectoare de drum.

Pe lângă sancțiunile financiare, poliția locală poate aplica și puncte de penalizare pentru contravenții, acestea acumulându-se în mod similar cu cele de la polițiștii rutieri.

Nu în ultimul rând, nu fiecare polițist local are dreptul de a opri și sancționa un autovehicul. 

Doar cei specializați în legislația rutieră au acest drept. Așadar, chiar și în prezența poliției locale, respectarea regulilor rămâne esențială.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Iei amendă la benzinărie! Ce e complet interzis de lege
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro