Într-o conferință recentă, Raed Arafat a atras atenția asupra unui fenomen foarte des întâlnit în spitalele din România. Este vorba de practica de a refuza pacienții, din varii motive. Cel mai des, oamenii bolnavi ajung pe stradă ”din lipsă de locuri”.
Pacienții din România se confruntă de ani de zile cu o situație absurdă în spitalele occidentale. Ajung în fața spitalului și sunt trimiși acasă sau expediați la un alt spital din cauza lipsei locurilor. De multe ori, nu contează nici măcar gravitatea cazului. Încercând să atragă atenția asupra ilegalității acestui fenomen, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a oferit câteva explicații.
Conform spuselor lui Arafat, există un ordin al ministrului Sănătății din 2006 care interzice refuzul pacienților de către un spital, mai ales dacă există o șansă acolo de a-i salva viața. Lipsa locurilor nu este un argument viabil.
„Unul dintre cele mai dificile lucruri cu care ne confruntăm este refuzul pacienţilor de către spitale. Este una dintre problemele majore şi una dintre problemele care trebuie să fie rezolvate urgent, pentru că orice medic de gardă, simplu, poate să spună: ‘nu primesc un bolnav’, când el este ultima şansă a bolnavului şi pentru acest lucru trebuie găsită soluţie. Nu numai la Bucureşti, vedem acest lucru la Cluj, vedem la Târgu Mureş, vedem acest lucru şi în alte centre”, a spus Arafat, la o conferinţă desfăşurată la Parlament, potrivit Agerpres.
Conform ordinului ministrului din 2006, refuzul pacienților de către instituții spitalicești se pedepsește. „La accidentul vascular cerebral problema pe care o văd în viitor posibilă este primirea bolnavilor de la spitalele mai mici către spitalele judeţene, pentru că AVC-urile sunt multe, sau chiar transferul bolnavilor de la un centru la altul pe ideea că nu sunt locuri în Terapie Intensivă sau că nu avem loc pentru bolnavi şi să ne trezim că suferim de aceeaşi problemă”, spune Raed Arafat.
În aceeași conferință, Arafat a atras atenția asupra situațiilor în care transportul aerian al unui pacient nu este posibil din cauza unui angajat de la un aeroport mic care refuză să-l deschidă pe timp de noapte.