Crăciunul se apropie, și ca-n fiecare an vă prezentăm aperitive de Crăciun, pe care este musai să le aveți pe masa voastră de sărbători. Aperitivele festive se numără printre cele mai căutate în această perioadă a anului. Nici nu e de mirare, pentru că românii sunt obișnuiți să aibă masa încărcată cu tot felul de preparate speciale, aspectuoase și gustoase.
În preajma sărbătorilor de iarnă, aperitivele festive sunt printre cele mai căutate rețete. Fiecare dintre noi vrea să pregătească invitaților cele mai bune aperitive de Crăciun. Printre cele mai căutate rețete de aperitive se numără gustările rece, cum ar fi piftia de curcan sau porc, salatele de pui, bouef sau conopidă, pate de ficat de casă, chifteluțele de porc sau pui, crochete de cașcaval, lebărul sau toba și multe alte bunătăți.
Pe lângă toate acestea se mai adaugă și aperitivele mai sofisticate, pregătite din ingrediente pe care nu le mâncăm în fiecare zi, conopida prăjită cu emmentaler, băscuțe cu somon afumat și brânză Brie sau Camembert în crustă de semințe. În materialul care urmează, vă prezentăm o serie de aperitive de Crăciun, pe care invitații, cu siguranță, le vor devora!
Se merită să încercați această variantă de aperitiv pentru masa de sărbători, mai ales că necesită puțin timp pentru prepararea ei. Condimentată și rumenită în cuptor, conopida prăjită poate fi o gustare deosebită pentru masa de Crăciun.
Se îndepărtează tulpina conopidei și frunzele. Se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se freacă cu ulei de măsline.
Într-un bol separat se amestecă toate ingredientele enumerate mai sus și se freacă conopida cu amestecul obținut.
Se bagă la cuptor la 230 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute. Pentru a verifica dacă conopida este gata, aceasta se pătrunde ușor cu furculița. Dacă se rumenește prea tare deasupra, se acoperă cu hârtie de copt.
După ce ați scos-o de la cuptor, conopida fierbinte se pune pe un platou și se toarnă peste ea brânza Fondue topită după instrucținile existente pe ambalajul acestuia.
La final, conopida se ornează cu semințe de rodie și pătrunjel tocat mărunt. Se poate tăia felii și se servește caldă!
Mai sunt trei zile până la Crăciun, iar gospodinele pregătesc din timp aperitive pentru invitați. Un platou aperitiv cu brânzeturi este alegerea perfectă pentru masa de sărbătoare. Acesta poate conține fructe, sos de rodii, alune, migdale, covrigi și biscuiți, diverse brânzeturi, precum Gouda, Havarti, Irish Cheddar, dar și prosciutto.
Nu este greu de realizat, însă ține de imaginația fiecăruia cum aranjează platoul. Brânzeturile se taie cubulețe și se intercalează cu celelalte produse, pentru a fi mai colorat platoul.
Într-o oală se pune la fiert apă cu o lingură de sare. Când clocotește, cașcavalul tăiat în bucăția mari se pune în apă și se lasă la fiert timp de 5 minute, până când cașcavalul se topește.
Într-o sită deasă se strecoară cașcavalul topit, după care se pune pe o hârtie de copt sau pe o bucată de folie de aluminiu. Se acoperă cu altă bucată de hârtie de copt, iar cu sucitorul se întinde cașcavalul în formă de dreptunghi.
Deasupra cașcavalului se pune salata de bouef și la margine morcovii fierți. Se rulează și se presară semințe de susan alb și negru. Rulada obținută se împachetează strâns și se pune la rece pentru câteva ore.
Aceste mini quiche se fac foarte ușor și sunt extrem de gustoase. Pot fi servite ca aperitive la masa de Crăciun.
Toate ingredientele pentru aluat se pun în cuva robotului de bucătărie și se mixează până se obține un aluat nelipicios.
Cât aluatul stă la odihnit, vă ocupați de umplutură. Ceapa tocată mărunt se călește în unt, se adaugă și ciupercile tăiate cuburi, se asonează cu sare și piper și se lasă la foc mic timp de 5 minute. După ce se ia de pe foc, compoziția se lasă la răcit.
Separat se amestecă crema de brânză cu oul bătut, sarea, piperul și cașcavalul ras. Când ciupercile s-au răcit bine, se amestecă cele două compoziții până se încorporează bine.
Se unge o tavă de muffins cu ulei, se tapetează cu făină și aluatul se împarte în 12 bucăți egale. Acestea se pun în formele tăvii de copt, iar deasupra se adaugă compoziția de ciuperci. Deasupra se presară cașcaval ras și se coace la cuptor timp de 25-30 de minute, până se rumenesc deasupra.
Bagheta se taie în felii oblice și se unge fiecare felie cu puțin unt topit. Apoi se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor până când se rumenesc puțin.
Apoi se scot, se lasă la răcit, după care se ung cu un strat generos de brânză. Deasupra se pun feliile de smochine și se stropesc cu miere de albine. Le puteți decora cu frunze de mentă!
Este un aperitiv ușor de preparat, mai ales dacă nu vreți să petreceți mult timp în bucătărie.
La aproximativ 300 de grame se pun 2 lingurițe de unt, 1 linguriță muștar, mărarul verde, sare, piper, și se amestecă toate până se omogenizează perfect. Pe fiecare felie de șuncă se pune compoziția de cremă de brânză.
Citește și: Cele mai gustoase și rapide rețete de aperitive
Pe laturile mici ale fiecărei felii de șuncă se pune câte o fâșie de castravete. Se rulează feliile de șuncă umplute și se dau la rece pentru 2-3 ore. Atunci când vrem să le servim, rulourile se taie în 4-5 bucăți egale și se așază pe un platou. Poftă bună!